Connect with us

Revistateo.ro

Leguma ucigasa. Moartea vine din natura, de unde nu te astepti

Inedit

Când devin cartofii toxici. Depistează-i pe cei buni pentru consum!

Este vorba despre celebrul cartof, care contine otrava in tulpina si frunze si care poate fi extrem de periculos daca devine verde. Transformarea ce poate fi fatala este generata de o concentratie a unei toxine numita glicoalkaloida.

Otravirea din aceasta cauza este rara, iar moartea survine dupa senzatii de slabiciune, greata si confuzie, urmate de coma. Spre exemplu, in SUA au fost raportatea cazuri de deces din cauza consumului de cartofi verzi.

Coaja tuberculului de cartofi contine solanina, care poate fi toxica daca este ingerata in cantitati mari. Pentru a reduce impactul solaninei, tuberculul trebuie sa fie copt in coaja, iar astfel se pastreaza intacte mineralele si vitaminele din cartof.

Daca se gateste prin fierbere, cartoful ar trebui sa fie preparat tot in coaja. Mai trebuie stiut ca gasim cea mai mare cantitate de solanina in cartofii prajiti.

Asadar, cine tine la sanatatea lui nu trebuie sa consume niciodata cartofi incoltiti sau verzi.

CITEȘTE ȘI: Si tu gatesti cartofii in acest mod? Niciodata sa nu mai faci asta!

Nutritionistii nu sunt foarte incantati de introducerea cartofilor in dieta de zi cu zi.

6Cartofii sunt foarte gustosi, insa preparati in mod traditional, sub forma de piure cu unt/ lapte ori prajiti ingrasa mult.

Cartoful este cea mai la indemana leguma atunci cand gospodinele sunt in pana de idei. Barbatii care tin la fizicul lor fug de acest aliment, iar femeile care isi cantaresc fiecare calorie ii arunca la gunoi. Nu este o idee buna deoarece cartofii, in anumite combinatii, te pot ajuta sa iti mentii silueta.

Cartofii contin o serie de elemente necesare organismului nostru precum acidul folic, glucoza, amidonul, vitaminele B1, B6, C si K plus alte minerale esentiale functionarii inimii. Cartoful este si un dezinfectant notoriu.

Cea mai sigura varianta (care nu ingrasa) este cartoful fiert. Fierbe doi sau trei cartofi la micul dejun si condimenteaza-i cu cateva ierburi aromatice, fulgi de chili si varza cruda. Aceasta este combinatia perfecta daca vrei sa slabesti consumand cartofi.

O alta varianta sanatoasa si dietetica presupune condimentarea cartofilor gatiti la cuptor cu rozmarin sau cimbru. Nu ii manca niciodata fierbinti!

Daca vrei sa mananci cartofi in mod sanatos, nu ii combina niciodata cu frigarui, ceafa de porc sau gratare de tot felul. Nu e bine nici sa ii mananci cu paine.

Cele mai ideale combinatii implica condimente care sa schimbe gustul sec al cartofului, legume si salate felurite, atentie, fara sosuri!

Pentru ce sunt buni cartofii?

1. Iti intaresc oasele. Magneziul, calciul si zincul din aceasta leguma contribuie la mentinerea structurii osoase. Fierul si zincul, de pilda, ajuta la producerea colagenului.

2. Imbunatatesc tensiunea arteriala. Pentru ca au o cantitate redusa de sodiu, cartofii sunt numai buni pentru bolile de inima. Cum asa? Totul se datoreaza continutului ridicat de vitamina C, B6, potasiu si o serie de fibre.

3. Previn cancerul. Cartofii contin acid folic. Acest acid repara ADN-ul si ajuta la sinteza acestuia. Cartofii previn mutatiile genetice care duc la nasterea celulelor canceroase.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top