Stil de viata
Care este riscul copiilor care cresc în medii defavorizate
Copiii care cresc în medii defavorizate pot experimenta o îmbătrânire drastică a cromozomilor. Daniel Notterman, de la Universitatea Penn State, a descoperit efectul în cadrul unui grup de 40 de băieți de 9 ani, jumătate dintre aceștia având un trecut extrem de dur, cealaltă jumătate având unul privilegiat.
CITEŞTE ŞI: DE CE IUBESC COPIII DULCIURILE
Până la 9 ani, telomerii lor, terminațiile cromozomilor care se scurtează de fiecare dată când celulele se divid, pot fi la fel de scurți precum cei ai unei persoane de zeci de ani. Și o anumită combinație genetică pare să îi facă pe copii să prospere în medii prielnice, dar să sufere în medii dure. Telomerii protejează cromozomii, deci se crede că scurtarea lor pe parcursul timpului este responsabilă pentru efectele negative ale îmbătrânirii.
„Mediul social chiar condiționează modul în care acești copii trăiesc, dar și sănătatea lor”, spune Notterman. „Faptul că aceștia au scurtări timpurii ale telomerilor până la vârsta de 9 ani ar putea fi un argument pentru unele persoane care vor să intervină devreme în viețile copiilor, prin înscrierea lor la școală, de exemplu”.
De asemenea, echipa a descoperit că anumite mutații genetice păreau să îi facă pe tineri mai sensibili la mediu, oricare ar fi fost acesta. Cei cu o anumită combinație de mutații care codează neurotransmițătorii serotonină și dopamină aveau cei mai lungi telomeri când se aflau în mediul „privilegiat”, și cei mai scurți în mediul defavorizat.
Notterman spune că legăturile genetice ar putea indica un mecanism prin care stresul poate scurta telomerii, care până acum a rămas necunoscut. Dar ar fi nevoie de cercetări ulterioare pentru a afla cum sunt implicate exact serotonina și dopamina. Doctorul plănuiește să extindă studiul prin includerea a 1000 de copii care vor avea vârsta de până la 15 ani.