Connect with us

Revistateo.ro

Cât de benefică este competiţia dintre fraţi

Cuplu

Cât de benefică este competiţia dintre fraţi

Cât de benefică este competiţia dintre fraţi? Este indicat să încurajăm competiţia amicală pentru evoluţia fiecăruia dintre fraţi, pentru că aceasta determină copiii să se autodepăşească. Totuşi, când diferenţa de vârstă depăşeşte 2-3 ani, cel mic nu va reuşi să se ridice la performanţele celuilalt, astfel că spiritul de competiţie se va reduce. Jocurile care îi tratează pe cei doi ca fiind egali îi vor încuraja să lupte pentru locul I, aspect care se va reflecta apoi în realizările şcolare şi profesionale.

Cei singuri la părinţi, de multe ori sunt mai delăsători, pentru că ştiu de acasă că deja sunt cei mai buni. Cei care au fraţi ştiu că pentru performanţă trebuie să munceşti. Apoi, este nevoie ca părinţii să dezvolte un spirit al parteneriatului, învăţându-i pe cei mici că sunt momente în care există întreceri şi momente în care este nevoie să împarţi.

Aspectele pozitive ale competiţiei dintre fraţi se încheie, însă, aici şi de multe ori aceste lupte duc la conflicte.În primul rând, nu trebuie să fie părinţii cei care pornesc şi întreţin competiţia dintre copii. Astfel, nu sunt deloc indicate comparaţiile dintre fraţi şi accentuarea unor diferenţe dintre ei. Fără să vrea, la apariţia celui de-al doilea copil, părinţii îl responsabilizează pe cel mare, iar acesta, mânat de gelozie, îşi schimbă comportamentul. Gelozia este un fenomen frecvent în crizele şi luptele fraternale.Toate aceste dispute timpurii se pot agrava peste ani, uneori durând toată viaţa.Bucuria de a avea un frăţior sau o surioară se transformă într-o luptă aprigă pentru iubirea părinţilor. De aceea, adulţii au datoria de a le aminti că ţin la fel de mult la toţi copiii şi că fiecare este special.

Conflicte repetate mai atrag atenţia asupra unui alt aspecti: e nevoie de mai mult timp petrecut alături de ei. Este indicat ca părinţii să apeleze la activităţi realizate în comun. Problemele trebuie discutate în mod serios, cu un limbaj potrivit vârstei celor mici. Este bine să vină şi ei cu propuneri privind găsirea armoniei în familie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Cuplu

To Top