Sanatate
Cât de bune sunt alimentele eco în realitate?
În ultima vreme, alimentele eco au căpătat tot mai mare… ecou! Și asta pentru că sunt foarte sănătoase și nutritive. Cel puțin în teorie. Prin alimentele bio înțelegem eliminarea pesticidelor din organismul nostru și înlocuirea acestora cu vitamine și nutrienți esențiali. Întrebarea pe care încercăm s-o lămurim este: oare chiar așa este?
Au alimentele eco mai mulți nutrienți?
Cercetările care ar putea răspunde la această întrebare nu sunt concludente. Uniunea Europeană a sponsorizat un program de promovare a alimentelor ecologice de calitate aducând argumente potrivit cărora fructele și legume verzi, de exemplu, conțin cu 40% mai mulți antioxidanți față de celelalte alimente de larg consum.
CITEȘTE ȘI: CEAIUL DE GHIMBIR COMBATE CANCERUL ȘI ARTRITA
Însă în realitate, numai dacă luăm laptele organic vom observa că acesta conține 60% antioxidanți. Cercetătorii de la Universitatea Stanford sin Statele Unite cred însă că nu există diferențe foarte mari între studii.
Pe de altă parte, unul dintre experții în agricultură ecologică, specialistul spaniol Maria Dolores Raigon susține că sănătatea noastră este puternic afectată de calitatea alimentelor pe care le consumăm: legumele conțin mai multe minerale și mai puțin nitrați, la fel ca și fructele, care mai ai în plus și vitamina C.
Alimentele eco nu se pot molipsi de toxine?
În mod teoretic, nu. Potrivit legii, atunci când vorbim despre alimente ecologice vorbim despre acele alimente pentru care nu se intervine de niciun fel: nici cu semințe modificate genetic, nici cu pesticide sau produse chimice sintetice. Pe de altă parte, tocmai pentru că acestea cresc în mod natural poate fi un pericol – sănătoase fiind vor fi râvnite de tot felul de microorganisme și viermi. De altfel, dintre alimentele cele mai toxice de pe piață, s-a constatat că sunt și merele, căpșunii, piersicile sau strugurii. Caută alimente pe care să existe etichete bio pentru a te asigura că sunt perfect în regulă.
Suntem mai sănătoși dacă mâncăm bio?
Nu neapărat. Se poate urma o dietă asemănătoare cu alimente care nu sunt considerate bio sau cu alimente bio, și ambele pot prezenta cantități asemănătoare de zahăr sau de sare. Se știe că fructuoza din portocale sau struguri nu este tocmai benefică dacă este consumată în cantități mari în fiecare zi.
E mai bună o roșie ecologică decât una modificată genetic?
Nu depinde de cum a fost crescută neapărat acea roșie, dacă a fost injectată sau nu. De fapt, depinde și de asta, dar nu este nicidecum factorul determinant care dă gustul roșiei. Gustul roșiei depinde de o serie de factori precum terenul pe care au crescut, orele de soare la care a fost expusă, dacă a fost recoltată în momentul potrivit, udată cu apă limpede etc.
În concluzie, există și factori naturali care pot perturba alimentele ecologice, printre care inamicii precum paraziții sau urechelnițele din mere, care pot infecta fructele. Pe de altă parte, aceste fructe și legume tratate chimical și genetic pot scăpa de animăluțele care le distrug, dar au un efect asupra organismului uman. Adevărul este deci, undeva la mijloc.