Naturiste
Cât de eficiente sunt leacurile băbeşti
Cât de eficiente sunt leacurile băbeşti. Chiar dacă nu au făcut vreo şcoală specializată şi nici nu au citit ei prea mult, bătrânii au ştiut mereu ce-i de făcut în cazul unor boli. Până şi medicii au afirmat că numeroase leacuri din popor sunt eficiente şi chiar le-au recomandat pacienţilor. Iată care sunt acestea:
Şosete îmbibate în oţet. Dacă nu vă deranjeaza mirosul şi vreţi să scăpaţi cât mai repede de răceală, aceasta este soluţia. Tot ce trebuie să faceţi este să purtaţi şosetele înmuiate în oţet peste noapte, iar a doua zi veţi vedea că simptomele au dipărut.
Cartofii raşi. Este imposibil să nu aveţi în casă această legumă. Bătrânii obişnuiau să radă cartoful, peste care turnau puţină ţuică (dacă nu aveau spirt), după care îl puneau într-o pânză de tifon pe care o aplicau pe gâtul inflamat preţ de câteva minute.
Oţetul. Tot de la bătrâni ştim ce efect benefic are oţetul pentru picioarele inflamate. Ei pregăteau o copaie cu apă călduţă, peste care turnau câteva pahare cu oţet de mere. Stăteau apoi cu picioarele în ea până când simţeau că acestea s-au odihnit. Dacă durerea persista, îşi înveleau apoi picioarele în cârpe cu oţet, pe care le mai ţineau o perioadă, până când inflamaţia dispărea. Astfel de tratamente cu oţet sunt recomandate şi copiilor, în detrimentul celor cu spirt sau ţuică, pentru a preveni intoxicarea celor mici cu alcool.
Cataplasme cu apă caldă. Tot un remediu din popor, această procedură presupune învelirea celui care are febră cu un cearceaf înmuiat cu apă caldă. Bolnavul trebuie acoperit de la subraţ până la genunchi, evitând extremităţile. În niciun caz nu se foloseşte apă rece, pentru că există riscul ca persoana în cauză să intre în şoc hipotermic.
Gargara cu sare. Este remediul ideal pentru durerile în gât. Tot ce trebuie să faceţi este să amestecaţi o lingură de sare cu un litru de apă şi să faceţi gargară după fiecare masă ori când apar dureri în zona respectivă.