Sanatate
Cat de periculos este fosfatul din fast-food pentru organism
Oamenii consuma in cantitati industriale alimente bogate in fosfor si fosfati, care nu sunt foarte sanatoase pentru organism. O echipa de cercetatori si nutritionisti spanioli, in frunte cu dr. Ortiz, au ajuns la concluzia ca fosfatii din mancarea rapida (fast food) incurajeaza imbatranirea celulelor.
Seful Serviciului de Nefrologie al Institutului spaniol de Investigatii Sanitare fondat de Jimenez Diaz, a oferit cateva explicatii pentru ziarul spaniol ABC despre aceasta problema alimentara.
Fosforul sau fosfatul este un component natural al alimentului, in special acela care contine multe proteine. In mancarea prelucrata, mare parte a acestor fosfati provin din aditivi, conservanti si aromatori. Important de spus este de asemenea ca fosfatul este absorbit negativ de intestine.
Problema fosfatilot din alimentele prelucrate ii afecteaza in special pe pacientii care au probleme serioase cu rinichii, aceia care nu sunt pregatiti sa elimine supraincarcari de fosfati. Aproape 50% dintre persoanele de peste 70 de ani sufera de insuficienta renala din aceasta cauza.
Omul de rand insa are o problema atunci cand incearca sa evite acesti fosfati. Pe etichetele alimentelor sunt specificati sub forma de aditivi, celebrele E-uri care au in fata cate un numar corespunzator. La nivel european se fac eforturi considerabile pentru a se specifica pe ambalajele produselor nivelul de fosfati din fiecare aliment.