Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Cat de repede vom manca salata produsa pe…Marte??? Iata ce planuri au oamenii de stiinta pentru viitor.

Creşterea populaţiei de pe Terra îi face pe oamenii de ştiinţă să se gândească tot mai mult la posibilitatea de a amenaja aşezări umane pe alte planete. Prima vizată în acest context se află planeta roşie. Astfel, în 2024 este planuită prima încercare a omenirii de a ajunge pe Marte şi de a se vedea dacă este posibil ca în viitor aceasta să fie noua casă a pământenilor. Pentru asta, viitorii astronauţi vor avea nevoie de fructe şi legume ca să supravieţuiască în acel mediu ostil. Un grup de cercetători britanici intenţionează să cultive salată pe planeta roşie şi speră că acele plante vor contribui la alimentaţia viitoarelor colonii umane.

Dacă proiectul lor va fi acceptat, seminţele de salată vor fi trimise pe Marte cel mai devreme în 2018, într-o primă etapă a proiectului spaţial Mars One, ce vizează amenajarea unor aşezări umane pe planeta roşie în anul 2025.

Pe Marte, temperaturile scad până la minus 90 de grade Celsius, furtuni de praf uriaşe acoperă întreaga planetă vreme de mai multe săptămâni, iar vânturile pot atinge viteze de peste 100 kilometri pe oră. Este un mediu ostil în care oamenilor şi mai ales plantelor le-ar fi aproape imposibil să supravieţuiască. Cu toate astea, noul proiect britanic vizează realizarea unor culturi de salată într-o seră, care va proteja plantele contra acestor condiţii dificile de viaţă.

 

În cadrul proiectului, denumit cat se poate de sugestiv „LettuceOnMars” ,sera marţiană va fi lansată de pe Terra având la bord seminţe de salată, apă, nutrimente şi sisteme de procesare atmosferică. În drumul spreplaneta rosie, alimentarea cu electricitate a serei marţiene va fi oprită şi inactivă, iar în această perioadă seminţele de salată vor fi îngheţate. După aterizarea pe suprafaţa marţiană, modulul spaţial din misiunea Mars One va începe să furnizeze energie electrică şi căldură pentru a menţine temperatura în interiorul serei la valori cuprinse în intervalul 21-24 grade Celsius, pentru a recrea atmosfera în care aceste plante se dezvoltă în condiţii optime.

După ce misiunea va fi îndeplinită, sistemul de încălzire va funcţiona la capacitate maximă, distrugând toate plantele din seră.

Proiectul „LettuceOnMars” – singurul din Marea Britanie – este unul dintre cele 10 programe universitare selecţionate pentru a fi incluse în modulul spaţial ce va fi trimis spre Marte  în cadrul misiunii Mars One, în anul 2018.

Mars One este un proiect lansat de olandezul Bas Lansdorp, cofondator şi preşedinte al companiei care are ca scop trimiterea, în 2024, a unui echipaj de patru voluntari pentru colonizarea planetei Marte, fără posibilitatea de a reveni pe Terra, după o călătorie care va dura şapte luni. Călătoria spre Marte, care se află la o distanţă de circa 64,3 milioane de kilometri de Terra, în funcţie de poziţionarea pe orbită, durează aproximativ 200 de zile.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top