Sanatate
Ce ascund frisoanele
Tu stii ce ascund frisoanele? Daca ai impresia ca sunt doar o manifestare a bolilor sezoniere, precum gripa si raceala, te inseli.
Cum stii ca ai un frison? Acest simptom poate fi recunoscut foarte usor. Este o senzatie de frig insotita de spasme musculare. De regula, frisoanele apar pe neasteptate si sunt cauzate de orice afectiune care provoaca febra, deci nu e vorba doar de raceala si gripa.
Frisoanele sunt o reactie normala de adaptare a organismului la fri ori la schimbarile bruste de temperatura.
Atunci cand ai frisoane, trebuie sa stii ca organismul tau face eforturi foarte mari in lupta cu infectiile. Frisoanele, apar, de regula, in timpul cresterii temperaturii corpului.
Cauzele si riscurile
Printre cele mai cunoscute cauze ale frisonului se numara expunerea la frig, infectiile virale si bacteriene, mononucleoza infectioasa, meningita, pneumonia, malaria, infectiile in sange, infectiile tractului urinar sau tuberculoza.
Printre simptomele menopauzei se numara si frisoanele. Aceste manifestari ale corpului pot aparea si in cazul unui cancer aflat in stadiu incipient. Frisoanele sunt, de asemenea, reactii la antibiotice, interferon beta, medicamente pentru tratarea convulsiilor, boli autoimune sau stres.
Cum scapi de frisoane
Cea mai gresita alegere este sa te infofolezi in pat. Exista o serie de lucruri pe care le poti face pentru a scapa de tremuratul compulsiv si de senzatia alternanta frig-rece. Bea cat mai multe lichide, in special calde. De asemenea, se recomanda o baie fierbinte atunci cand nu mai poti suporta senzatiile de frisoane.
CITESTE SI: Cum poti scapa mai usor de raceala?
Batranii spun ca aplicarea compreselor calde (cu ceai de urzica) fac minuni impotriva frisoanelor. Pentru a nu potenta senzatia de tremurat, e bine sa te intinzi pe spate si sa nu te gandesti foarte mult la sanatatea ta. Stresul si agitatia contribuie din plin la declansarea frisoanelor.