Stil de viata
De ce dorm unele românce cu oglinda sub pernă
Știați că unele femei dorm cu oglinda sub pernă? Este una dintre cele mai ciudate superstiții la români, credință care se regăsește și în culturile altor popoare.
Femeile care vor să își viseze ursitul dorm cu oglinda sub pernă. Se spune că dacă ții oglinda cât mai aproape de pat, chiar sub pernă ori sub așternuturi, ai toate șansele să visezi bărbatul care te va cere de nevastă.
Mai mult, se spune că dacă stropim oglinzile din casă cu apă sfințită vom alunga energiile negative din încăpere și vom scăpa de deochi.
Alte superstiții interesante ale românilor:
1. Se spune că dacă în timp ce îți aranjezi părul scapi pieptenele pe jos e semn rău. Ori vei trăi o supărare, ori vei pierde bani sau te vei despărți de persoana iubită.
CITESTE SI: Ce înseamnă dacă visezi oglinzi
2. Dacă spargi o oglindă din greșeală, e un alt semn rău. Se spune că vei avea 7 ani de ghinion. Dacă o spargi intenționat, înseamnă că vrei să spargi ghinionul din viața ta, conform bătrânilor.
3. Nu deschideți niciodată umbrela în casă! În vechime, oamenii care o foloseau în interior locuinței aveau parte numai de pagube materiale în acea zi.
4. Nu vărsa sare sau piper pe masă, în timp ce mănânci. Sarea și piperul atrag certurile în familie sau între prieteni.
Citește în continuare: Superstiții despre ceasurile rele
Despre ceasurile rele se vorbeste mai ales la tara. Batranii cred ca in anumite intervale de timp e bine sa ne rugam, sa ne oprim din actiune. Aceste superstitii nu exista doar in Romania, ci sunt raspandite in intreaga lume.
Ceasurile rele, conform ezoteristilor, sunt ore nefaste, care aduc ghinion, care marcheaza negativ destinul oamenilor. Sunt orele la care spiritele nevazute, malefice, isi fac aparitia.
In cartea “Mitologie romana” a lui Romulus Vulcanescu se vorbeste despre aceste ceasuri rele. Etnologul a strans o serie de legende populare romanesti si a aflat ca de la miezul noptii pana la 3 dimineata aceste spirite se manifesta cu putere.
Cele mai periculoase intervale de timp sunt cuprinse intre 1:30 si 2:00 si intre 3 si 3:30 dimineata. Aceste intervale sunt considerate nefaste mai ales pentru cei care se afla afara, in locuri nepopulate. Batranii spun ca ielele, demonii, fantomele si vrajitoarele isi fac de cap noaptea.
Ceasurile rele erau considerate fiinte uracioase, “cu infatisari monstruoase (cu ochii cat pumnul, cocarjate, vinete, in loc de degete cu gheare, in loc de dinti cu cutite etc)” – Mircea Vulcanescu, “Mitologie romana”.
In cartea sa, Romulus Vulcanescu a consemnat si cateva descantece care ajuta la a evita spiritele rele.
“Iesi ceas rau,/ iesi, tu, rau, /ceas rau cu speriat,/ceas rau cu duh necurat, /ceas rau cu samca alba,/ceas rau cu samca neagra, /ceas rau cu moroi,/ceas rau cu strigoi, /ceas rau cu zburator (…)” din toate maruntaiele celui bolnav si sa te duci cum ai venit, din “rapi risipite”, din “mari rascolite”, in care sa pieri ca fumul si ceata; sa te duci, sa te intorci in muntii carunti, unde cainele nu latra, vaca nu mulge, la curtile tale”, scrie in cartea lui Vulcanescu.