Sanatate
Ce este în mintea unui copil care a fost abuzat sexual? Dar ce este în mintea unui pedofil? Interviu EXCLUSIV cu psihologul Aurora Liiceanu
Aurora Liiceanu, un cunoscut medic psiholog, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Revista Teo. Psihologul a explicat ce este în mintea unui copil abuzat sexual și care sunt pașii de urmat după o astfel de traumă. De asemenea, medicul a oferit sfaturi pentru părinți și cum să-i ajute să capete „prudența față de străini”.
Ce înțelege un copil prin abuzuri sexuale?
Nu înțelege. Aceasta este problema care văd că nu se pune. Ei nu au termen de comparație, el nu are o „cultură” interpersonală, să știe ce e bine, ce e rău, ce se face sau nu se face. Lor li se pare că e aproape normal. Când li se spune „să ții secretul” de către tați, copilul înțelege că așa este firesc. Din această cauză este periculos și apare abuzarea copiilor. Se profită de ignoranță totală a lor privind viața. Cu cât crești începi să înțelegi, să judeci cât de cât. Cât ești foarte mic, ce face părintele cu tine ți se pare că este firesc.
Care este vârsta potrivită pentru a discuta despre intimitate cu copilul?
Trebuie să ne gândim și la vârsta de discernământ a copilului. În termeni juridici, bazat pe termeni psihologici, se spune că la vârsta de 11 ani se formează conceptul de „sine”. De aceea nu sunt luate în considerare declarațiile copiilor mici la divorț, pentru că nu știu cine sunt ei și nu înțeleg relațiile.
Părerea mea e că în jurul vârstei de 9 ani să i se spună câte ceva. În America există școli unde se introduce acum „prudența față de străin”. Le încalci candoarea, pentru că ei cred că toată lumea este bună, așa cum sunt părinții și îi arunci în partea aprigă a vieții. Dar e un lucru bun. Încrederea copilului față de adult este foarte mare. Adultul are un prestigiu față de copil.
Pe la 9-10 ani trebuie începută prudența față de străin, fără să ne garanteze că acest lucru se va aplica. Riscul nu este rațional la copiii mici. Nu e încântător să învățăm copiii să fie extrem de atenți cu străinii.
Abuzul sexual – efectul asupra psihicului
Psihologul Aurora Liiceanu a vorbit și despre cazul celor doi frați, fata de 5 ani și băiețelul de 9 ani, abuzați în lift de polițistul pedofil.
Copilul de 9 ani…noi nu ne dăm seama, fiecare an când crește este foarte mult pentru el. Una e să ai 4 ani și alta e să ai 6 ani. Copilul de 9 ani avea niște incipiente trăiri, senzații că ceva nu e bine. Era avizat, precar despre ideea de bine și rău.
Însă fetița era grad de inocență în gura lupului.
Sunt atâtea fetițe cărora nu le trece prin cap că sunt „incestuate” de tați. De unde să știe că acest lucru nu se face. Au termen de comparație? Au experiență de viață? Așa cum te duce la medic propria mamă să ți se facă o injecție, nu te gândești „uite ce face mama, mă duce să mă chinuie”.
Este îngrozitor de persistentă această traumă. Depinde de la individ la individ cum înțelege.
Ce este în mintea unui pedofil?
Poate fi o treabă latentă care la un moment dat iese la suprafață, așa cum e cu bărbați care trăiesc în felul lor și brusc devin homosexuali. Problema este de unde vine această înclinație către copii?! Majoritatea susțin că acești oameni nu sunt în stare să aibă raporturi egale, reciproce cu oameni de vârsta lor. Și atunci se apleacă asupra copiilor, pentru că ei nu îi provoacă la trăiri mai complexe. Un bărbat care face acest lucru nu este capabil să aibă o relație matură cu o femeie de vârsta lor și atunci se coboară la copii. Nu se știe…
Un pedofil se poate trata?
Nu știu dacă poate fi tratat. Știu că este foarte greu de depistat de unde vine această atracție. Sunt foarte mulți.
Cum a reușit să treacă testele psihologice din Poliție?
După părerea mea, aceste teste pun foarte puțin în evidență problemele de sexualitate profundă, tendințe. Testele și scala de masculinitate și feminitate nu aduc mare lucru. Foarte puțin ating această problemă.
Prin aceste teste se urmărește dacă sunt pragmatici, dacă sunt oameni de acțiune, dacă rezistă la eșec.
Sfaturi pentru părinți
„Trebuie să-l înveți pe copil, chiar dacă nu acceptă, că structurile lui mentale nu sunt dezvoltate să înțeleagă cu totul rațional ce-i spui, începi să-i picuri, precum picătura chinezească, prudența față de străini. Altceva nu văd.
Părinții ar trebui să înțeleagă că transparența de astăzi a informațiilor arată că trăim într-o lume aprigă. În jurul nostru sunt criminali care arată ca noi, nu e nicio stea în frunte să îi deosebească. Sunt multe cazuri prihiatrice. Trăim într-o lume periculoasă.”, a spus psihologul Aurora Liiceanu, în exclusivitate pentru Revista Teo.