Connect with us

Revistateo.ro

Ce este stresul oxidativ si de ce e ingrijorator

Sanatate

Ce este stresul oxidativ si de ce e ingrijorator

In urma mai multor cercetari facute in ultimii ani s-a descoperit ca stresul oxidativ este cauza mai multor boli. Oxidarea moleculelor poate provoca dezechilibre uriase in organism.

Specialistii vorbesc despre relationarea mai multor boli cu oxidarea celulara printre care diabetul, ateroscleroza, Alzheimer, Parkinson si chiar imbatranirea prematura.

Fiecare celula poate suferi procese oxidative. Oxidarea celulara produce, de regula, radicali liberi, asociati in special cu formarea tumorilor canceroase. Impreuna cu dioxidul de carbon, acesti radicali sunt deseuri ai procesului de oxidare care deterioreaza proteinele, lipidele si lantul de ADN la nivel celular.

Radicalii pot fi redusi prin intermediul enzimelor, iar acest lucru se poate obtine doar prin abordarea unui stil de viata sanatos. Echilibrul dintre radicalii liberi si enzime nu este intotdeauna mentinut. Corpul produce uneori mai multi radicali liberi decat enzime reductoare.

Stresul de zi cu zi poate fi daunator, insa cand vorbim despre cel oxidativ se pot produce si efecte pozitive. Oxidarea celulara poate fi o strategie a sistemului imunitar pentru a ajuta corpul sa combata agentii nocivi.

Cum reducem stresul oxidativ?

Cele mai cunoscute simptome ale stresului oxidativ sunt pierderea memoriei, oboseala cronica si durerile musculare. Trebuie evitate alimentele bogate in zaharuri si supraexpunerea la soare in zilele de vara.

Consumul alimentelor bogate in antioxidanti este o alta varianta de prevenire si combaterea a oxidarii celulare. Rosiile, de pilda, contin un pigment numit licopen, cu un puternic rol antioxidant. Licopenul se gaseste in cantitati importante si in pepenele verde.

CITESTE SI: Cum poate stresul să îţi fie benefic

Citricele, ceaiul negru si ceaiul verde sunt si ele bogate in antioxidanti. Citricele mai contin carotenoide, flavonoide, cumarine si limonoide. Bogati in substante care combat radicalii liberi sunt si morcovii. Beta-carotenul este un antioxidant asociat cu probabilitatea redusa de aparitie a cancerului pulmonar.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top