Sanatate
Ce este tanorexia? Știai că poate duce la apariția cancerului?
Tanorexia se referă la o afecțiune psihică. Sunt multe persoane care suferă de această afecțiune, fără să știe însă. Se referă la modul în care îți vezi pielea. În special femeile sunt afectate. Tanorexia se referă la obsesia pentru pielea bronzată în mod excesiv.
Foarte multe persoane vor să aibă o piele frumoasă, bronzată. Drept urmare, sunt mulți tineri care preferă să meargă la solar pentru ca pielea lor să aibă aspectul dorit. Însă asta nu este tot. Mai este și un alt lucru pe care multe persoane îl fac în speranța că astfel vor avea cel mai frumos bronz. Mai exact, preferă să stea la sore la orele de vârf. Și asta fără a folosi loțiuni ce au rolul de a proteja pielea.
Medicii trag un semnal de alarmă. Această problemă poate duce și la apariția cancerului.
Află ce este tanorexia. Poți face cancer din cauza acestei probleme
Solarul este foarte periculos, deoarece poate duce la apriția cancerului. „Riscul este foarte mare: apar mutaţii în ADN-ul celulelor şi vom dezvolta cancer de piele”, a spus medicul dermatolog Oana Clătici, potrivit digi24.
CITEȘTE ȘI: Aceste zone ale corpului sunt cele mai predispuse la cancer de piele
CITEȘTE ȘI: O femeie a facut cancer de piele dupa 3 sedinte saptamanale la solar. Cate minute statea
Organizaţia Mondială a Sănătăţii susține că și o singură expunere la solar poate să crească șansele de a dezvolta acest tip de cancer. Șansele cresc în astfel de cazuri cu 75 %. De asemenea, oamenii trebuie să fie foarte atenți și să nu se expună la soare între orele 11 și 17. Asta deoarece în acel interval, ultravioletele depășesc pragul critic. Arsurile solare sunt des întâlnite în astfel de cazuri. Efectele lor se pot resimți și după zeci de ani.
Cu doi ani în urmă, Silvia a fost diagnosticată cu melanom malign în stadiul trei. Este cea mai agresivă formă de cancer de piele. „Expunerea intempestivă la soare în copilărie m-a costat 30 de ani mai târziu o suferinţă cumplită atât fizică cât şi psihică, dar şi un cost financiar de peste 100.000 de euro”, a declarat Silvia pentru sursa menționată anterior.
Totul a început de la o aluniță aparent banală. „La un moment dat, a început să sângereze şi acesta a fost semnalul de alarmă pentru mine. Eram foarte obosită, dar având 2 copii mici şi serviciu am dat pe cauza aceasta”, a mai spus Silvia.
Psihologii susțin că cei care suferă de tanorexie se pot vindeca numai prin psihoterapie.