Educatie
Ce este uscaciunea vaginala si care sunt cauzele ei
Uscaciunea vaginala, cunoscuta si sub numele „vaginita atrofica” nu este o boala, ci o conditie care apare dupa o anumita varsta.
Uscaciunea vaginala este caracterizata de aspectul uscat al organului sexual feminin, mancarimi si sensibilitate la atingere. Aceasta conditie a vaginului face ca actul sexual sa fie dureros si poate duce la sangerare in timpul contactului.
O problema care afecteaza multe femei
Uscaciunea poate aparea in orice moment al vietii, desi aceasta conditie apare in special dupa menopauza. Femeile care nu au suficient estrogen in corp sunt mai predispuse. In mod normal, mucoasa localizata in orificiul uterin mentine vaginul umed. Estrogenul ajuta aceasta mucoasa sa produca lubrifianti naturali care protejeaza vaginul de bacterii.
Nu doar nivelul scazut al estrogenului contribuie la disparitia mucoasei vaginale, ci si stresul si oboseala accentuata. Exista si un sindrom numit sindromul Sjogren care cauzeaza uscaciune in tot organismul, inclusiv la nivelul ochilor si a cavitatii bucale. Administarea medicamentelor impotriva cancerului sau candidozei sunt alte cauze recunoscute din punct de vedere medical.
Tratarea uscaciunii difera in functie de cauza si varsta. Vaginul poate fi hidratat cu lubrifianti care nu necesita prescriptie medicala, in cazul uscaciunii vaginale usoare, temporare. Daca uscaciunea este cauzata de lipsa de estrogen, se folosesc geluri locale sau creme, insa acestea trebuie recomandate de ginecolog.
Un aspect important de precizat este ca aceasta conditie poate fi o problema in relatiile de cuplu, mai ales daca femeia resimte dureri in timpul actului sexual. Aceasta problema afecteaza psihicul femeii si poate duce la depresie.
CITESTE SI: Remedii pentru cistita interstițială
Lubrifiantii folositi pentru tratarea conditiei vaginale trebuie sa corespinda ph-ului vaginal si sa fie testati din punct de vedere bacteriologic. Lubrifiantii au un miros neutru si sunt solubili in apa. Pot fi folositi cu si fara prezervativ.