Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Ce inseamna HPV? Afla mai multe detalii despre temutul virus

Virusul papiloma uman (HPV) este un virus comun?

Este posibil sa nu stiti foarte multe despre HPV, dar ar trebui sa va informati pentru ca acesta poate avea efecte periculoase asupra sanatatii dumneavoastra, acum si in viitor .

In anumite cazuri, in special la femei, virusul dispare de la sine . In cazul in care virusul ramane in corp, acesta poate duce la cancer de col uterin, condiloame genitale sau leziuni precanceroase .

Statisticile arata ca peste 75 % din persoanele cu o viata sexuala activa ,preiau acest virus , la un moment dat in viata lor ,dar , din acestia 60% nu prezinta simptome.

Virusul patrunde practic in piele sau in mucoase si de regula , din pacate , nu prezinta niciun simptom. HPV NU se transmite doar prin act sexual propriu -zis este suficient ca partenerii sa intre in contact tegumentar . Nici prezervativul nu protejeaza tegumentele expuse , deoarece sunt parti neacoperite ale pielii din zona genitala care iau contact direct .

Virusul se poate transmite, din nefericire, si prin transmiterea perintala la nounascuti , prin maini infectate , lenjerie si prosoape. Inclusiv la barbati infectia cu HPV creeaza probleme . Este important ca barbatii sa inteleaga cum pot reduce riscul infectiei HPV.

O prima optiune ar fi vaccinul antiHPV aprobat pentru femei in 2006, iar din 2009 este recomandat si pentru barbati (9-26 ani), pentru prevenirea tulpinilor virale care pot duce la cancer . Din 2010 , vaccinul este aprobat pentru prevenirea cancerului anal .

Esential este examenul clinic pentru diagnosticarea leziunilor. Mergeti la ginecolog, cel putin o data sau de 2 ori pe an. Testul Papanicolau este cea mai importanta investigatie. Poate ajuta si la depistarea cancerului, dar ,testul Papanicolau nu este suficient , trebuie neaparat sa efectuati si alte teste. Testul HPV evidentiaza materialul gentetic ( ADN) al virusului. Daca acesta indica o tulpina HPV ,testul este pozitiv cu risc inalt, cu un grad redus de leziune precanceroasa. Biopsia este o ultima etapa in diagnostic si arata cu certitudine in ce stadiu se gasesc celule canceroase si precanceroase in organism.Tratamentul se bazeaza, in final, pe rezultatul biopsiei.

Pentru micsorarea risculului de infectie HPV, se recomanda masuri care va pot feri , in cele mai multe cazuri , de un asemenea virus :

1. Inceperea vietii sexuale dupa varsta de 18 ani
2. Efectuarea testului Papanicolau anual
3. Evitarea unui comportament sexual cu un numar mare de parteneri
4. Mentinerea unei imunitati puternice a organismului si asigurarea unei alimentatii sanatoase
5. Vaccinarea( Impotriva HPV)

Studiile facute in SUA si Europa demonstreaza implicarea virusului HPV in cresterea rapida a numarului de cazuri de cancer oral si al gatului la barbati , se recomanda vaccinarea baietilor in aceeasi masura cu a fetelor.

Autor: Andrei Rotaru

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top