Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Ce poți face ca să ieși din zona ta de confort. 4 pași simpli pentru a învinge teama de a încerca lucruri noi

 

Ce este zona de confort și de ce am vrea să ieșim din ea? Poate fi definită diferit de fiecare dintre noi, dar reprezintă același lucru – micul nostru univers pe care ni l-am creat de-a lungul timpului. Viața de zi cu zi, stilul de viață, rutina, obiceiurile, tabieturile, toate acestea sunt zona noastră de confort. Cu alte cuvinte, zona de confort este tendința noastră de a ne reduce universul la lucrurile care ne sunt familiare și ne fac să ne simțim în siguranță.

Ce poți face ca să ieși din zona ta de confort 4 pași simpli pentru a învinge teama de a încerca lucruri noiVacanța la mare în fiecare august, serialul de joi seara, prânzul de duminică cu prietenele, tunsul sau coafatul lunar la stilistul tău, același drum zilnic către birou, playlist-ul tău de ascultat în mașină, toate sunt mici bucățele care fac parte din zona ta de confort. Aceste activități recurente, aceste obiceiuri pe care ni le formăm, contribuie la confortul și la sentimentul de securitate de care avem nevoie.

Atunci când vorbim de ieșirea din zona de confort, vorbim de fapt despre curajul de a încerca lucruri noi. La prima vedere nu pare deloc greu. Toate suntem la curent cu tendințele și ne interesează noutățile. Faptul că înlocuim cu ușurință jeanșii skinny, de zi cu zi, cu niște blugi evazați e o dovadă că îmbrățișăm schimbarea fără probleme. O decizie precum trecerea de la părul lung, crescut în ani de zile, la un bob scurt, sau un simplu breton făcut pentru prima dată, ne face să ne simțim chiar curajoase. Simțim că deținem controlul asupra noastră și că avem voința de a realiza lucrurile pe care ni le dorim.

Deseori însă, teama de nou și, mai cu seamă, teama de eșec în fața noului, se manifestă fără ca noi să ne dăm seama. Ascunsă în spatele unor convingeri puternice sau unor obiceiuri de-o viață, teama de nou provine, de fapt, din teama de eșec sau de ridicol și se manifestă de cele mai multe ori, prin amânarea sau chiar prin refuzul de a face lucruri noi.

Poți recunoaște foarte ușor teama de a încerca lucuri noi, dacă te gândești la lucrurile pe care ți-ai dorit să le faci dintotdeauna, dar de fiecare dată ceva te-a oprit. Poate ți-ai dorit să cânți, dar n-ai ajuns la nicio seară de karaoke până acum, sau să dansezi, dar seara parcă n-ai chef de cursuri de dans și în weekend pleci din oraș, sau poate iubești caii și ți-ar plăcea să iei lecții de echitație, dar toate centrele sunt departe de oraș și mai ai nevoie și de echipament, poate e și periculos. Sună cunoscut, iar acum, când citești, parcă sună puțin a scuze, nu? Scuze să nu facem lucruri pe care ni le dorim, sau care știm că sunt benefice pentru noi, de teamă că nu vom reuși sau vom fi într-o situație delicată.

Oana Cuzino povestește: “ … discutam odată, ca între noi fetele, despre tendința pe care o au unele dintre noi, de a pune vata peste absorbant, din dorința de a se simți protejate. Este o altă manifestare a acestei frici de rușine? De ce o facem? Pentru că simtim că, în acea perioadă, în care suntem oricum vulnerabile, trebuie să ne luam toate măsurile suplimentare de protecție, pentru că și în acest caz, ca de fiecare dată când vine vorba de a păși în afara zonei de confort, preferăm să procedăm cum ne-am obisnuit, chiar daca nu-i tocmai bine. Când există dovada că Always te protejează împotriva scurgerilor de până la 5 ori mai bine decât absorbantul Always folosit cu vată deasupra, când există explicația logică dată de faptul că punând vata peste absorbant nu faci decât să acoperi centrul acestuia, împiedicând fluidul să pătrundă în absorbant, și să fie transformat în gel, ce te poate opri să încerci să folosești absorbantul singur? Îndrăznește să încerci!”

Alis Anagnostakis, trainer și coach de dezvoltare personală, spune: ‘Frica este o emoție absolut firească atunci când ne confruntăm cu schimbări care ne scot din zona de confort. Deseori însă, fricile ne sunt amplificate de credințe limitative – acele convingeri vechi, care ne-au ajutat la un moment dat, dar care acum nu ne mai sunt de folos, ba chiar ne împiedică. Un scurt proces de introspecție ne-ar putea ajuta să identificăm și apoi să schimbăm convingerile limitative, ridicând astfel singure barierele în calea evoluției personale.

Acest proces are câțiva pași:

1. Identifică convingerea limitativă care te împiedică astăzi să-ți atingi un obiectiv.
2. Întreabă-te ce beneficii ai din a păstra această convingere.
3. Descoperă în ce fel aceeași convingere te împiedică.
4. Găsește o nouă convingere, în care poți crede autentic, care să înglobeze avantajele vechii convingeri, însă fără dezavantajele pe care le-ai identificat.”
Prin campania „Îndrăznește să încerci!”, Always încurajează femeile din România să iasă din zona de confort, să își învingă temerile și să îndrăznească să facă alegerile potrivite, care le pot schimba viața în bine.
Ieși din zona de confort și îndrăznește să încerci!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top