Bărbații au o serie de responsabilității și trebuie mereu să dovedească curajul și tăria specifică sexului tare. Tocmai de aceea, având în vedere că trebuie să dea randament peste tot, pe plan sexual s-ar putea să fie deja epuizați, întâmpinând diferite probleme sexuale.
Unii bărbați sunt extrem de preocupați dacă partenerele lor nu sunt satisfăcute din punct de vedere sexual, iar una dintre preocupările majore în rândul bărbaților este legată de ejaculare. Puțini dintre bărbați știu că nu ejacularea nu este obligatorie pentru a avea orgasm. Unii bărbați ejaculează la câteva minute după ce au avut orgasm, alții ejaculează în același timp cu orgasmul (majoritatea). Acest fenomen de ejaculare târzie sau lipsa acesteia a fost observată prima dată în 1950 de Robert Kinsey, un specialist pe probleme sexuale.
Unii bărbați, potrivit studiilor medicinei moderne, simt orgasmul ca fiind unul localizat în zona mediană a corpului, în schimb ce alții susțin că plăcerea este simțită la nivelul întregului corp. Plăcerea orgasmică este însoțită de o contracție a mușchilor pelvieni și o ușoară creștere a tensiunii arteriale.
O altă problemă sexuală la bărbați, tot legată de ejaculare, este depozitarea lichidului seminal în vezica urinară, în timpul producerii orgasmului, lichid care va fi eliminat ulterior prin urină. Una dintre cauzele ejaculării prin urină este diabetul sau administrarea unor medicamente și intervenții chirurgicale suferite în zona abdominală.
Această problemă (care nu este deloc gravă) îi stresează foarte mult pe bărbați, gândindu-se că nu este ceva în regulă cu ei, fapt pentru care frustrarea se transformă în lipsa de încredere în sine, iar această lipsă de încredere duce la mai puțină performanță în pat.
Atât femeile cât și bărbații trebuie să știe că aceste fenomene sunt normale și sunt reglate chiar de organismul nostru, care nu funcționează de fiecare dată așa cum ne așteptăm. La fel ca și ejacularea precoce, ejacularea întârziată sau eliminarea lichidului seminal prin urină sunt aspecte care țin de anumite specificități ale fiecărui organism în parte.