Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Ce puneau romanii pe masa de Craciun in anul 1937

Lingvistul si publicistul roman Ion Coja a gasit un carnet de bal care cuprindea o lista pentru masa de Craciun a romanilor anului 1937. Vezi cu ce se indestulau romanii in acea epoca.

La o masa cu 24 de persoane, mai intai erau serviti domnii. Farfuriile in care venea mancarea era de portelan de Bavaria, iar tacamurile argintii erau englezesti.

Pentru inceput, bogatanii vremurilor consumai alune si tuica de Valeni. In timp ce barbatii stateau la masa discutand despre vrute si nevrute cu alunele si tuica pe masa, femeile „isi pudrau nasul in bucatarie, iar copiii deschideau cadourile aflate sub pomul de Craciun”.

Ce se gasea pe masa romanilor in anul 1937, de Craciun:

1. Oua umplute cu pasta din ficat de pasare
2. Rosii umplute cu branza
3. Salam de Sibiu, kaizer, cascavaluri de la oierii sibieni
4. Salata de boeuf (o delicatesa chiar si in acele vremuri)
5. Muraturi asortate
6. Piftie de porc si de curcan cu felii de ou in aspic

CITESTE SI: Un Craciun mai sanatos! 2 retete USOR DE DIGERAT!

CITESTE SI: Sarbatoarea de Craciun in familiie regale

Dupa consumarea acestor preparate care iti lasa gura apa (cate putin din fiecare), mesenii se ridicau si aveau o serie de alte indeletniciri pentru a aseza bine mancarea astfel incat sa nu li se faca rau de la atatea bunataturi.

Dupa masa, spre seara, apareau reginele Craciunului: sarmalele cu mamaliguta si o serie de mirodenii sau ciorbica de perisoare ori supa de pui. Fripturile de porc si diferitele feluri de carnati nu lipseau de la cina, la fel nici vinul rosu sec sau snitelul vienez cu piure, alaturi de un pahar cu tuica.

Copiii romanilor se bucurau la acea vreme de cozonaci parfumati, plini de nuca, stafide si cacao (rahatul nu se gasea in acea perioada) plus mandarine, banane si ananasi. Dulcele de Cotnari era preferat atat de barbati cat si de femei.

La zece seara se serveau oaspetii cu a doua cafea, semn ca acestia trebuiau sa plece la casele lor. In cea de-a doua zi, gazdele primeau carti de vizita de la meseni cu cate o scrisoare de multumire in care spuneau cat de bine s-au simtit.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top