Connect with us

Revistateo.ro

club

Stiri

Ce s-ar intampla intr-un scenariu tragic precum cel din Colectiv, intr-un club din provincie?

Cum ar fi fost daca tragedia de vineri noapte din Colectiv ar fi avut loc intr-un club din provincie? Medicii de la Iasi ne dau raspunsul.

Te-ai astepta ca in Iasi, un centru medical universitar, sa gasesti conditii prin care pacientii unei tragedii sa fie tratati. Te-ai fi asteptat si ca in Bucuresti sa nu fie probleme in tratarea pacientilor. Si totusi…

La Iasi, spitalele nu ar avea capacitatea pentru a raspunde unui dezastru precum cel din clubul colectiv, scrie Adevarul. Medicii din Iasi spun ca, in cazul unui incendiu atat de mare, cu victime multiple, pe moment s-ar gasi forta de munca pentru a acorda primul ajutor, dar pe termen lung pacientii nu ar putea fi tratati.

Spitalele din Iasi nu au suficient personal si nu au nici dotarile necesare pentru sectia de chirurgie plastica. Singura sectie pentru astfel de probleme este la Spitalul „Sf. Spiridon” are doar 25 de paturi: „Avem cinci paturi pentru izolarea pacientilor gravi si înca cinci paturi ATI, nu toate sunt ocupate cu arsi, dar la nevoie se pot mobiliza. Daca ar fi sa facem lucrurile corect, avem nevoie de 60 de paturi. Noi drenam o populatie de sase milioane de locuitori din toata Moldova. Cu arsuri grave, avem 250-300 de cazuri mari pe an. Mai sunt si altele pe care le trimitem la Bucuresti pentru ca au peste 30% din suprafata corporala arsuri si noi nu le putem trata în conditiile acestea. Pielea e un organ vital, daca sunt arsuri de 60%, sa spunem, sunt nevoie de doua luni de internare si tratament”, a spus prof. dr. Teodor Stamate, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Reparatorie de la Spitalul de Urgenta „Sf. Spiridon” pentru Adevarul.

CITESTE SI: Bine de stiut: cum acorzi primul ajutor si cum tratezi arsurile minore in caz de incendiu.

COLECTIV | SCENE DE GROAZA LA INML. A intrat in morga dupa o prietena si a gasit doua

Spitalul „Sfantul Spiridon” incearca sa realizeze o clinica „Marele Ars” de aproape trei ani, insa lucrarile se deruleaza greu, caci banii de la Ministerul Sanatatii vin doar in transe. „La acest moment avem cinci milioane de lei date de catre Ministerul Sanatatii sa continuăm lucrarile la noua clinica, iar lucrarile au fost intrerupte la un moment dat pentru ca nu am avut finantare.” explica ec. Ioan Bârliba, managerul spitalului, pentru Adevarul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top