Credinta
Ce să nu faci de Florii – Cele mai ciudate superstiții la români
Ce să nu faci de Florii. Anul acesta, Floriile la ortodocși pică pe 1 aprilie 2018, zi în care la catolici sunt Paștele.
Ce să nu faci de Florii
Cele mai multe superstitii de Florii provin din mediul rural. In Duminica de Florii, fetele isi pot afla ursitul prin diferite metode. Iata ce sa nu faci de Florii:
1. Nu uita sa sfintesti crengi de salcie
Salcia simbolizeaza fecioria in cultura rurala, insa, din punct de vedere crestinesc, intelegerea acestui simbol este mult mai complexa. Salcia apare pentru prima data in textele crestine datorita lui Hermas.
Pastorul Hermas ii descrie pe martirii crestinismului drept „ramuri de salcie purtatoare de rod”, adica o contradictie a naturii salciei, care isi distruge florile inainte ca rodul sa se lege. Comparatia are sens deoarece doreste sa spuna ca cei care au murit iubindu-L pe Hristos sunt mai vii decat daca ar fi trait pagani.
CITESTE SI: Tradiții și obiceiuri de Paștele catolic
2. Pune ramuri de salcie la icoane, in grajduri si cotete
Ramurile de salcie biruiesc impotriva raului, caci si Iisus Hristos, Mantuitorul, a fost primit cu crengi de salcie in Ierusalim. Etnografii spun ca daca legi crengi de salcie la braul animalelor sau le asezi in iesle, acestea vor fi sanatoase si vor asculta de stapanii lor.
TRADITII si OBICEIURI DE FLORII
3. Nu te spala pe cap
Aceasta traditie vine din Baragan, unde oamenii considera ca daca te speli pe cap in Duminica de Florii vei incarunti la fel ca pomii cand infloresc primavara.
4. Nu ai voie sa te certi cu nimeni
In Duminica Floriilor, crestinii sarbatoresc si se cinstesc cu vin si peste, caci este dezlegare la carnea de peste. Sfada din aceasta zi aduce neintelegeri in familie pe tot parcursul anului.
5. Obicei bizar din satele romanesti: ce fac fetele cu naframele femeilor moarte?
Pe vremuri, in satele romanesti se practica un obicei tare ciudat. La miezul noptii dinspre Florii, fetele fierbeau apa cu busuioc si cu firele de la ciucurii unei naframe furate de la inmormantarea unei fete mari.
In dimineata zilei de Florii, fetele se spalau cu aceasta apa pe cap, aruncand apoi apa la radacina unui pom fructifer. Ele purtau ciucurii in par sau chiar naframa, in functie de caz. Se credea ca acest obicei le va asigura un par frumos si bogat.