Connect with us

Revistateo.ro

Traditii si obiceiuri de Ignat

Credinta

Ce să nu faci de Ignat

Romanii respecta o serie de traditii si obiceiuri de Ignat, ziua in care sunt sacrificati porcii. Carnea de porc se afla pe mesele tuturor romanilor, intrucat este alimentul din care se prepara cele mai multe retete speciale de Craciun.

In traditia romaneasca, intalnim o serie de obiceiuri si superstitii legate de ziua in care sunt taiati porcii. 20 decembrie este o zi dedicata Sfantului Ignatie, episcop de Antiohia. Acest sfant a fost unul din martirii persecutati in perioada luptei impotriva crestinilor. De numele lui se leaga obiceiul sacrificarii porcilor.

Ce traditii si obiceiuri de Ignat sunt respectate

In ajunul Ignatului, multe femei de la tara fierb graul, iar barbatul cel mai varstnic din familia il presara cu tamaie si il binecuvanteaza. Din graul fiert mananca toata familia, iar ce ramane se da la animale. Acest obicei este respectat pentru atragerea bunastarii si mentinerea sanatatii.

In anumite zone rurale din Romania, femeile taie coada unui dovleac si pastreaza dovleacul. Se spune ca acesta e bun pentru leacul de bube dulci la copii.

Se presara cateva felii de dovleac imprejurul casei, al hambarelor si al cotetelor, pentru ca animalele sa nu se imbolnaveasca.

Pe 20 decembrie se taie porcul. Daca acesta e negru, o bucata din untura lui se pastreaza pana la Boboteaza pentru a fi sfinita de preot. Untura va fi folosita ca leac pentru bolile picioarelor precum reumatismul.

Se zice ca untura de porc alunga si strigoii din casa, iar cei bantuiti trebuie unsi in zona inima pentru curatire.Se zice ca persoanele care consuma ficat de porc se vindeca de lipsa poftei de mancare si afectiuni precum anemia.

Daca pruncii sunt deocheati, parul de porc se afuma pe acestia pentru a scapa de proasta dispozitie. In ziua de Ignat nu e voie sa se faca alte munci in afara de pregatirile cu taierea porcului. Cei care spala, torc lana sau matura prin casa incalca normele sarbatorii.

Daca in inima porcului se gaseste sange inchegat, e semn ca stapanul animalului va fi bogat. Splina porcului ne spune cat de lunga va fi iarna. Daca e groasa in capat, va fi ger cumplit. Daca e subtire, va fi o iarna usoara.

In anumite zone din tara, capii familiei iau din sangele porcului si deseneaza o cruce pe fruntile pruncilor. Acestia vor fi sanatosi tot anul.

E bine ca in casa sa fie dusa mai intai capatana porcului ca gospodaria sa fie ferita de pagube.

Ce se întâmplă anul acesta de Ignat (Tăierea Porcului), pe 21 decembrie

Pe 21 decembrie nu are loc doar Ignatul, adică Tăierea Porcului. Această tradiție nu are nicio legătură cu religia, însă pe 21 sunt pomeniți Sfânta Iuliana și Sfântul Temistocle.

Este bine ca în această zi să spunem o rugăciune către Sfânta Iuliana, pentru a avea liniște în suflet de sărbători.

Troparul Sfintei Muceniţe Iuliana din Nicomidia, glasul al 4-lea:

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Iuliana, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Adâncul Mării Roşii…

Stih: Sfântă Muceniţă Iuliana, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

CITESTE SI: Traditii si obiceiuri de Ignat

Strălucind minunat cu lu­minile muceniciei, dănţuieşti cu sfinţenie împrejurul lui Dumnezeu, îndumnezeindu-te, prealăudată şi cu rugăciunile tale dai luminare celor ce te laudă pe tine.

Stih: Sfântă Muceniţă Iuliana, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Rănită fiind de dragostea cea preadulce a lui Hristos, prea­lăudată şi părăsind dezmier­dările trupeşti şi pe logodnicul cel muritor, te-ai logodit cu Cel Ce te-a făcut pe tine fecioară curată şi nevinovată.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Luminându-ţi cugetul cu Po­doabe Strălucite, Ziditorul tu­turor şi Dumnezeu te-a învred­nicit pe tine de Cămările Cereşti, ca o fecioară dănţuind, muceniţă, de Dumnezeu înţelepţită.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Fecioara vine să nască în peşteră pe Ziditorul firii, Care mai presus de fire a luat dintr-însa Trup după Ipostas, în chip de negrăit, ca să îndumnezeiască omenirea.

Cântarea a 3-a. Irmos: Se veseleşte de Tine…

Stih: Sfântă Muceniţă Iuliana, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Făcutu-ţi-ai sufletul bise­rică preasfântă lui Dum­nezeu, stăruind totdeauna în Dumnezeieştile biserici cu lau­de şi rugăciuni.

Stih: Sfântă Muceniţă Iuliana, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dorind a dobândi daruri mari, preacinstită, ai suferit durerile trupului ca într-un trup străin.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu picăturile sângiurilor tale ai stins focul închinării la idoli şi cugetele credincioşilor le-ai adăpat, Sfântă Muceniţă Iuliana.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ca să izbăvească pe oameni, Cel Milostiv Se naşte din Prea­curata în Betleem, primind înfăşare ca un Prunc.

Irmosul:

Se veseleşte de Tine Biserica Ta, Hristoase, strigând: Tu eşti Puterea şi Scăparea şi Întărirea mea, Doamne.

Cântarea a 4-a. Irmos: Văzându-Te Biserica Înălţat…

Stih: Sfântă Muceniţă Iuliana, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Având înţelegerea îndrep­tată către Domnul tutu­ror, nicidecum nu ai ţinut sea­mă de trupul tău întins şi cum­plit bătut, Sfântă Iuliana, Frumoasă Fecioară.

Stih: Sfântă Muceniţă Iuliana, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Biruit-a dragostea Stăpânu­lui întunecările trupului, prealăudată muceniţă. Pentru aceas­ta ai defăimat şi averea şi lo­godnicul şi chinurile cele de multe feluri.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pe tine, mieluşeaua cea ne­spurcată, sfâşiindu-te vrăjmaşii cu chinurile, ca nişte lupi, mu­ceniţă, te-au făcut Dumnezeiască jertfă şi junghiere fără de pri­hană, întreagă, lui Dumnezeu.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Văzându-şi Născătoarea de Dumnezeu Fecioria pecetluită după naştere, cuprinsă de ui­mire, striga: cum Te voi înfăşa, acum, Fiule, pe Tine, Care înfeşi marea cu îngrădire de nisip!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top