Connect with us

Revistateo.ro

Ce sa nu faci de Sfantul Haralambie, pomenit pe 10 februarie

Stil de viata

Ce sa nu faci de Sfantul Haralambie, pomenit pe 10 februarie

Crestinii ortodocsi il pomenesc pe 10 februarie pe Sfantul Haralambie. Haralambie a trait in perioada imparatului Sever (222-235) si a devenit cunoscut pentru propovaduirea cuvantului lui Dumnezeu.

A fost unul din crestinii prigoniti de armata romana si a fost supusi la chinuri groaznice. Este cunoscut in lumea ortodoxa ca vindecator de boli, in special de ciuma, ca facator de minuni si ca protector al celor infometati.

Capul Sfantului Haralambie este pastrat la Manastirea „Sfantul Stefan” din Meteora. O parte din moastele acestui sfant se afla la Manastirea Miclauseni din Iasi.

Ce sa nu faci de Sfantul Haralambie

1. In aceasta zi nu e bine sa pedepsesti animalele, sa neglijezi plantele ori sa ii certi pe cei mici. Este o zi dedicata stropitului gospodariilor cu agheasma, a vitelor si a pomilor.

2. Nu e bine sa uiti de oamenii trecuti la cele vesnice. In aceasta zi se duc la biserica alimente precum coliva si colaci. Preotul trebuie sa le sfinteasca inainte ca acestea sa fie date de pomana. Colacii si colivele se dau mai ales batranilor si persoanelor bolnave, cazute la pat.

3. Se spune ca nu e bine sa iesi afara daca ploua sau ninge in aceasta zi. Ploaia din 10 februarie nu este asociata cu belsugul, norocul. De asemenea, batranii de la tara cred ca daca ploua pe 10 februarie, fenomenul va tine timp de 40 de zile.

4. Nu e bine sa speli haine in aceasta zi sfanta si nici sa faci curatenie prin casa.

CITESTE SI: Rugaciunea sotiei pentru sot

Rugaciunea Sfantului Haralambie

Alesule din ceata arhiereilor, mare mucenice Haralambie, dorind a-ti aduce cantari de lauda simtindu-ma nevrednic si cu imputinarea graiului omenesc, tu care porti nume intocmai cu darul dat de la Preaputernicul Dumnezeu, a fi luminator de bucurie, lumineaza-mi cugetul si da putere graiului meu ca intru bucurie sa-ti cant tie: Bucura-te, Sfinte Haralambie, mare mucenice al lui Hristos!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top