Credinta
Ce să nu faci în Postul Crăciunului
Romanii respecta o serie de traditii si obiceiuri in Postul Craciunului. Anul acesta, al doilea cel mai important post din anul bisericesc, cel al Nasterii Domnului, incepe miercurea, pe 15 noiembrie.
Postul tine 40 de zile si este ceva mai permisiv fata de cel al Pastelui, cu mai multe zile de dezlegare la peste, untdelemn si vin. Vechile credinte populare spun ca trebuie sa respectam o serie de obiceiuri pentru a ne merge din plin.
Traditii si obiceiuri in Postul Craciunului
1. Dupa Lasata de Sec, oalele din casa trebuie asezate cu gura in jos pentru a alunga necazurile si foametea.
2. Fetele care nu si-au gasit alesul inimii trebuie sa stranga in fiecare zi cate o surcica, iar la finalul Postului, in Ajun de Craciun le vor fierbe si le vor aseza pe masa pentru ca seara, la aparitia umbrei ursitului sa aiba ce ospata.
3. Se spune ca daca vremea din Postul Craciunului va fi placuta, vom avea o primavara calduroasa. Daca vor fi ninsori si temperaturi extrem de scazute, iarna va fi una lunga si va ninge si in primavara.
4. Toate tacamurile trebuie spalate cu cenusa in prima zi de Post. Motivul pentru care aceasta traditie se respecta si azi in multe zone din tara este indepartarea oricarei urme de carne sau derivate ale acesteia.
5. In Postul Craciunului exista o serie de sarbatori importante. Pe 21 noiembrie, de pilda, are loc Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, cand se spune ca se deschide cerul, iar vitele vorbesc si cei neprihaniti le pot auzi. Daca ninge in aceasta zi, iarna va fi aspra, iar daca este vreme placuta, vom trece cu bine de ea.
6. Noaptea din 29 noiembrie se mai cheama si „Noaptea strigoilor”. In Ajunusul Sfantului Andrei, se ung ferestrele cu usturoi pentru a tine la distanta sufletele ce au de gand sa bantuie casele.
7. De ziua Sfantului Andrei se mananca mult usturoi. Nu se imprumuta lucruri din casa. Fetele pun o crenguta de mar in apa. Daca infloreste de Sfantul Vasile, anul 2017 va fi roditor.
8. O alta sarbatoare cunoscuta din Post este cea a Sfintei Varvara. In aceasta zi, minerii nu au voie sa lucreze, iar credinciosii nu au voie sa poarte lucruri negre. Mai mult, femeile nu cos, nu tes si nu mananca fasole, dovleac sau porumb copt pentru ca se vor face bube.
9. Daca de Sfantul Nicolae nu ninge, iarna va fi lunga si geroasa. Daca ninge, vremea va fi ceva mai blanda.
CITESTE SI: AFLA AICI CARE SUNT ZILELE CU DEZLEGARE LA PESTE SI VIN DIN POSTUL CRACIUNULUI
10. Pe 20 decembrie are loc Ignatul, zi din care nu se spala deloc rufe pana dupa Boboteaza si nu se mai toarce. Orice lucru pentru sarbatorile de iarna se incepe pe 24 decembrie. Gospodinele care vor incepe ziua in forta cat mai de dimineata vor avea parte numai de bucurii.