Credinta
Ce să nu faci pe 24 februarie, la întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul
In fiecare an pe 24 februarie crestinii ortodocsi praznuiesc Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul. Evenimentul religios este marcat cu cruce neagra in calendarul ortodox. De aceasta zi se leaga mai multe traditii si obiceiuri.
In perioada lui Irod s-a poruncit taierea capului Sfantului Ioan la un ospat organizat chiar de ziua sa de nastere. Irodiada nu ii privea doar pe pruncii nou-nascuti, ci si pe profetii si iubitorii Fiului Domnului.
Traditii si obiceiuri de Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul. Superstitii legate de 24 februarie
1. Pe 24 februarie, toate pasarile se imperecheaza inclusiv cele devenite stinghere din cauza vanatorii ori a mortii. Pasarile care nu reusesc sa se imperecheze in aceasta nu vor zbura in stoluri tot anul.
2. Fetele si baietii fac hora afara, la camp, si petrec ziua cu multa veselie. In aceasta zi nu e bine ca oamenii sa se supere. Cei care varsa lacrimi vor suferi tot anul.
3. Credinciosii care muncesc astazi vor avea parte numai de pagube. Se spune ca pasarile le vor manca porumbul vara.
4. La tara, femeile le leaga copiilor un snur din arnici rosu impletit cu bumbac alb, ca sa nu ii prinda soarele.
5. Se spune ca daca pe 24 februarie zapada netopita nu e folosita de fete ca sa isi spele chipurile, se vor urati si nu vor avea noroc in dragoste tot anul.
6. Daca pe 24 februarie ploua, primavara se va instala repede, iar vara va fi una lunga si calduroasa. Daca ninge in aceasta zi, iarna va mai sta putin. Daca cerul este senin si nu se anunta niciun fenomen meterologic special, anul va decurge cu bine, iar recolta va fi bogata.
CITESTE SI: Traditii si obiceiuri de Dragobete
7. Tot in aceasta zi, fetele nemaritate isi pun busuioc sub perna ca sa isi viseze ursitul, așadar nu uita să faci asta!