Connect with us

Revistateo.ro

Ce sa nu faci in Saptamana Luminata

Stil de viata

Ce sa nu faci in Saptamana Luminata

Saptamana Luminata incepe in a doua zi de Paste. Duminica are loc Invierea, iar de luni si pana Duminica urmatoare saptamana poarta acest nume. Exista o serie de superstitii legate de ce e voie si nu e voie sa faci in acest interval.

Ce sa nu faci in Saptamana Luminata

1. Nu ai voie sa ceri preotului sa faca parastas, deoarece in aceasta saptamana nu se fac parastase. Totodata, in Saptamana Luminata nu se citeste Psaltirea.

2. Nu e bine sa muncesti in martea din Saptamana Luminata, iar miercurea au voie sa lucreze doar barbatii si doar in agricultura. Femeile care muncesc in martea si miercurea mare, care spala sau calca haine vor fi pandite de ghinioane 12 luni de zile.

3. Nu uita sa dai pomana celor necajiti. Se spune ca dar din dar se face Rai, iar acest proverb capata mai mult sens in aceasta saptamana, cand Portile Raiului se deschid si lumineaza sufletele credinciosilor, vii si morti.

4. Nici in joia luminata nu e voie sa se munceasca. Se spune ca cei care fac multa treaba in gospodarie joi, zi numita si „Joia Rea” vor avea parte numai de pagube.

CITESTE SI: Traditii, obiceiuri si superstitii in Saptamana Luminata

CITESTE SI: Lidia Fecioru: Fa asta de Florii, Paste si in Saptamana Luminata si vei avea noroc tot anul

Rugaciunea care se spune in Saptamana Luminata

5. In Saptamana Luminata, credinciosii spun o rugaciune speciala atat in biserica dar si in casele lor, la ceas de seara. Este rugaciunea care vesteste iluminarea, Invierea, viata vesnica.

„Bine esti cuvantat, Stapane Atottiitorule, care ai luminat ziua cu lumina de soare si noaptea ai stralucit-o cu raze de foc; Care ne-ai invrednicit a trece lungimea zilei si a ne apropia de inceputurile noptii; asculta rugaciunea noastra si a tot poporului Tau si ne iarta tuturor pacatele noastre cele de voie si cele fara de voie. Primeste rugaciunile noastre cele de seara si trimite multimea milei Tale si a indurarilor Tale peste mostenirea Ta.

Ocroteste-ne cu sfintii Tai ingeri. Intrarmeaza-ne cu armele dreptatii Tale. Ingradeste-ne cu adevarul Tau. Pazeste-ne cu puterea ta. Mantuieste-ne de toata primejdia, de tot viclesugul celui potrivnic si ne daruieste in acesta seara cu noaptea ce vine si toate zilele vietii noastre desavarsit, sfanta, cu pace, fara de pacate, fara sminteala si fara nalucire. Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si ale tuturor sfintilor, care Ti-au placut din veac. Amin.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top