Credinta
Ce să nu faci în Vinerea Albă
Vinerea Albă din Săptămâna Albă e una din cele mai importante zile de vineri dinaintea Postului Paștelui. Află ce trebuie și nu trebuie să faci în această zi.
Ce să nu faci în Vinerea Albă
În această zi este bine să mănânci de dulce, în special produse care conțin brânză și stafide, spune tradiția.
Este bine să dai pomană celor săraci cornulețe cu brânză sau gem și să aprinzi o lumânare în memoria celor plecați de-a dreapta Tatălui.
Azi nu e bine să te cerți cu lumea. E o zi în care e bine să spui rugăciuni chiar și pentru dușmani, căci numai prin împăcarea cu cei dragi vei reuși să mergi la biserică și să te spovedești.
Este bine să nu te împărtășești preotului dacă ții dușmănie sau te-ai certat cu cei din jur. Așa spune tradiția și așa spun și Sfinții Părinți.
CITEȘTE ȘI: Arsenie Boca, despre sexul in Postul Pastelui
Anul 2018 vine cu surprize in calendarul crestin ortodox. Duminica Invierii va avea loc pe 8 aprilie. Astfel ca, pe 1aprilie vor cadea Floriile.
Postul Pastelui 2018 va incepe in anul urmator pe 19 februarie, cand sunt amintiti Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia (Inceputul Postului Sfintelor Pasti. Zi aliturgica. Canonul cel Mare).
Inaltarea Domnului va fi praznuita pe 17 mai, intr-o zi de joi (la 40 de zile de la Inviere), atunci cand este pomenit și Sfantul Apostol Andronic, conform crestinortodox.ro.
Cand pica Pastele in 2018. Duminica Rusaliilor va avea loc pe 27 mai. La catolici, Floriile vor pica pe 25 martie iar Pastele pe 1 aprilie.
Iata mai jos si zilele de post din 2018, la ortodocsi:
- 1. Miercurile si vinerile de peste an, in afara celor cu dezlegare
- 2. 5 ianuarie: Ajunul Bobotezei
- 3. 29 august: Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul
- 4. 14 septembrie: Inaltarea Sfintei Cruci
- 5. 14 martie – 30 aprilie: Postul Sfintelor Pasti
- 6. 27 iunie – 28 iunie: Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
- 7. 1 august-14 august: Postul Adormirii Maicii Domnului
- 8. 14 noiembrie – 24 decembrie: Postul Nasterii Domnului