Stiri
Ce se întâmplă când amâni vizita la ginecolog. Află părerea specialistului
Controlul regulat la medicul ginecolog ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare femeie, din păcate româncele amână această vizită. Vezi la ce riscuri te supui dacă eviți controlul la ginecolog!
CITEȘTE ȘI: CELE MAI IMPORTANTE SFATURI ALE GINECOLOGILOR DE CARE TREBUIE SĂ ȚII CONT
Controlul regulat la ginecolog ar trebui să fie o obișnuință în rândul tuturor femeilor. Din păcate, în România multe femei amână această vizită atât de importantă pentru sănătatea lor. Am stat de vorbă cu Dr. Anca Murariu, medic specialist ginecologie, Clinica Ponderas, care ne-a acordat un interviu exclusiv pentru Revista Teo despre pericolele la care se expun femeile.
1. Care sunt cele mai frecvente boli ginecologice în rândul femeilor din România?
Dr. Anca Murariu: Cele mai frecvente simptome pentru care se prezintă femeile la consultul de specialitate sunt durerile pelvine, tulburările de ciclu menstrual de tip menometroragii și modificările secreției vaginale asociate cu disconfortul vulvovaginal. În concluzie, ca și încadrare clinică, vorbim despre boala inflamatorie pelvină, vulvovaginite, tulburări ale ciclului menstrual induse de dezechilibre hormonale, fibromul uterin, infertilitatea, dar și neoplazii genitale și endometrioza.
2. Cât de des vin femeile la controlul de rutină?
Dr. Anca Murariu: Controlul de rutină, definit ca și screening, ar trebui efectuat anual. Din păcate, în România ,,conștiința medicală” nu este chiar atât de manifestată, astfel încât adresabilitatea la medic, cel mai adesea, este determinată de simptome și temerie personale. În consecință, profilaxia nu funcționează, iar pacientele ajung la medic când deja au probleme medicale ce trebuie rezolvate.
3. Care sunt riscurile la care se supun atunci când întârzie sau amână vizita la ginecolog?
Dr. Anca Murariu: Riscurile sunt multe, de aceea este foarte importantă prevenția. Cel mai mare risc este reprezentat de descoperirea unor afecțiuni genitale în stadii avansate, ceea ce va impune atitudini terapeutice mai agresive. În cazul neoplaziilor, speranța de viață va fi puternic impactată și, de asemenea, stilul de viață perceput ca și ,,calitate a vieții” va avea de suferit. Totodată, pot apărea complicații în ceea ce privește planningul familial mergând până la infertilitate.
4. Ce sfaturi aveți pentru tinerele care își încep viața sexuală fără a trece mai întâi pe la medicul ginecolog?
Dr. Anca Murariu: Vizita medicală ginecologică nu trebuie percepută ca o ,,bifă” înainte de debutul vieții sexuale. De fapt, este necesară educația sexuală – cunoașterea riscurilor în ceea ce privește bolile cu transmitere sexuală și metodele de protecție. De asemenea, trebuie implementate mijloacele contraceptive, astfel încât să nu apară sarcini nedorite într-un context familial instabil. Vizita medicală trebuie să vină în sprijinul unei igiene personale ginecologice și ca screening pentru afecțiuni uzuale de tipul unor boli cu transmitere sexuală, displazii cervicale. După debutul vieții sexuale, se impune examinarea prin examen citologic Babeș-Papanicolau și examen de secreție vaginală.
5. Care sunt cele mai întâlnite metode contraceptive pe care le aleg femeile?
Dr. Anca Murariu: Cele mai frecvente metode de contracepție sunt reprezentate de către metodele de barieră (prezervativ, spermicide locale), contraceptivele orale combinate (pilule contraceptive), dispozitivele intrauterine (steriletul), sterilizarea chirurgicală. Dar și metoda calendarului și coitus interuptus, care deși au rata de eșec cea mai mare, sunt de fapt metodele contraceptive cel mai des folosite în România.
6. Cât de des vă confruntați cu cazuri de avort tocmai din cauza faptului că femeile din România sunt neinformate în ceea ce privește prevenția?
Dr. Anca Murariu: Din păcate, în România, avortul încă este folosit ca metodă de ,,contracepție” în mod eronat. Se ajunge la această metodă traumatizantă și cu efecte secundare posibile, ca urmare a lipsei de informație și de suport familial.
7. Care sunt cele mai frecvente întrebări pe care femeile le pun unui ginecolog cu privire la sănătatea sexuală?
Dr. Anca Murariu: Dintre cele mai frecvente întrebări întâlnite sunt cele legate de metodele de contracepție, igiena intimă, precum și tulburările de ciclu menstrual.
Sursa foto: libertatea.ro
4 Comments
Leave a Reply
Anulează răspunsul
Leave a Reply
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
DAN
2015-11-18T16:04:30+02:00 at 2015-11-18T16:04:30+02:00
MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ….PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….
ariana
2016-05-31T20:21:32+03:00 at 2016-05-31T20:21:32+03:00
Nu stiu ce tot abereaza domnul de mai sus, pentru ca in articol este vorba despre o DOAMNA doctor. Si despre o doamna in adevaratul sens al cuvantului. Care sta, iti explica, la Ponderas are un cabinet extraordinar de primitor, daca pot sa spun asa, care sugereaza o atmosfera extrem de relaxata. Plus ca, cel putin in conditiile de acolo si cu toate dotarile si facilitatile unui spital modern, controlul ginecologic nu mai este de mult o experienta traumtizanta.
Pentru toate doamnele care se tem de controlul ginecologic, sau de tratamentele unor boli care tin de acest domeniu, o recomand cu toata increderea pe doamna doctor Anca Murariu si spitalul Ponderas pentru conditiile pe care le ofera
Aurelia
2016-06-23T22:40:46+03:00 at 2016-06-23T22:40:46+03:00
Buna seara ma poate ajuta cineva cuvnr de tel al doamnei doctor?
DAN
2016-09-07T15:54:37+03:00 at 2016-09-07T15:54:37+03:00
pt.ariana _ EU NU ABEREZ NICIODATA….SOTIA MEA MERGE LA GINECOLOG DOAR INSOTITA DE MINE….E DORINTA EI….NU AM NIMIC CU ACEASTA DOAMNA DOCTOR CI DOAR CU CEI CARE SE OPUN PREZENTEI MELE LA CONSULTATIILE SOTIEI MELE….