Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Ce se întâmplă cu indemnizațiile pentru mame. Ce document a semnat președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat o lege importantă pentru mămici. Șeful statului a promulgat legea prin care indemnizația pentru creșterea copilului poate fi cel mult 8.500 de lei.

Propunerea vine de la Guvernul României și a luat în calcul cel mai mare cuantum de la nivelul țărilor din Uniunea Europeană.

La nivel național, există 160.000 de beneficiari ai îndemnizației pentru creșterea copilului. Peste o mie dintre ei beneficiau de sume de peste 9.000 de lei înainte ca această ordonanță să intre în vigoare.

CITESTE SI: Indemnizatie pe viata pentru mame, intre 600 si 1000 lei

Citește în continuare: Veste bună pentru români. E vorba de absolut toate salariile!

Guvernul a pregătit o măsură de care se vor bucura toți românii. Este vorba despre absolut toate veniturile pe care le câștigăm.

În proiectul de guvernare lansat recent pe piață se stipulează reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, adică cu 6 procente.

„Proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal se află, începând de joi, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor. Pentru a se aplica, acesta are nevoie de aprobarea Guvernului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Printre alte măsuri importante pentru persoanele fizice și cele juridice, documentul prevede scăderea impozitului pe venit de la 16%, cât este acum, la 10%, de la 1 ianuarie 2018.

„Cota de impozit este de 10% și se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului (…)”, scrie în proiect, făcându-se referire la următoarele categorii de venituri: activități independente, salarii și asimilate salariilor, cedarea folosinței bunurilor; investiții, pensii, activități agricole, premii, alte surse”, notează avocatnet.ro.

E important de precizat că proiectul Ministerului de Finanțe nu se aplică momentan. Ca să intre în vigoare, trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial.

Ai lucrat cel puțin un an în străinătate? Iată cum poți beneficia de pensie

A lucrat cel puțin un an în străinătate? Poți beneficia de pensie, dacă întrunește condițiile. Perioada minimă de cotizare, în total, este de 15 ani. O a doua condiție: cel puțin un an vechime în fiecare țară, pentru a fi luată în calcul, informează România Liberă.

Mulți români muncesc în străinătate pentru a-și asigura un trai mai bun. Dacă sunt bucuroși de salariile din perioada activă, ei trebuie să știe că pot beneficia de pensie atunci când vor reveni în țară. Însă trebuie să respecte condițiile.

Dacă ați lucrat în mai multe țări din Uniunea Europeană, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele. Iată câteva condiții, cumulative, pentru a putea beneficia de pensie internațională.

1. Munca în alte țări să se fi desfășurat în condiții de legalitate. În plus, cineva să ne fi plătit contribuțiile aferente – valabil și în România.

2. Solicitanţii trebuie să fi muncit în fiecare stat cel puţin un an – în România, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. La calculul pensiei, casa de pensii va aplica principiul cumulării perioadelor de cotizare.

Acest lucru înseamnă că va lua în calcul toate perioadele în care ați lucrat în alte țări ca și cum ați fi lucrat pe teritoriul României.

3. Anii lucrați în străinătate pot fi cumulați cu anii de muncă din România. De exemplu: știind că stagiul de cotizare minim în România este de 15 ani, iar în statul X, de 20 de ani, o persoană care a lucrat 10 ani în România și 7 ani în statul X poate să ceară pensie în România chiar dacă aici a lucrat mai puțin de 15 ani, deoarece casa de pensii română este obligată să ia în calcul perioada de cotizare din statul străin – ceea ce duce la depășirea limitei minime de 15 ani.

Cererea se depune la casa de pensii din țara în care locuim sau din ultima țară în care am lucrat, potrivit regulamentului european.

Asta înseamnă că nu putem să facem o cerere în oricare dintre țările străine în care am lucrat, după bunul plac. În România, cererea se depune la casa teritorială de pensii de care aparținem cu domiciliul, însoțită de documentele doveditoare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top