Stil de viata
Ce se întâmplă dacă dormi cu multe obiecte lângă tine
Când eram mici, profesorii ne spuneau să ne punem cu burta pe carte. Una din legendele cele mai răspândite în perioada adolescenței era cea potrivit căreia dacă dormi cu o carte sub pernă, vei asimila toate informațiile din ea.
Ce se întâmplă dacă dormi cu multe obiecte lângă tine
Acest mit nu e departe de adevăr, conform ultimelor cercetări care au analizat ce se întâmplă în timpul somnului cu creierul uman. Oamenii de știință canadieni au descoperit că dacă dormim cu multe obiecte lângă noi, creierul va învăța să fie mai organizat și astfel vom reuși să observăm lucrurile care sunt la îndemâna noastră și pe care le căutăm de multe ori cu disperare, ca în povestea cu ochelarii bunicii.
Mai mult, să dormi cu multe obiecte lângă tine te va ajuta să îți păstrezi poziția în timpul somnului. În timp ce dormim ne foim de multe ori, iar în multe situații pozițiile în care dormim ne fac rău la spate și ne pun în pericol multe alte organe.
Acest obicei, conform canadienilor, te va ajuta să împiedici apariția prematură a ridurilor. Pentru că ne schimbăm poziția în somn, e bine să pui lângă tine mai multe obiecte, dar să nu fie grele. S-ar putea să te rănească. Mai mult, prin asta vei evita pozițiile mai puțin confortabile pentru pielea noastră. Ridurile pot apărea și din cauza poziției proaste în care dormim.
BONUS: Dormi mai puțin de 8 ore pe noapte? Această boală te pândește!
Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă privind orele tot mai puține pe care le dedicăm somnului și a calității acestuia. Mai puțin de 8 ore pe noapte, și acelea dormite prost, pot cauza probleme serioase de sănătate.
Dormitul prost și puțin te poate băga într-o boală din care greu mai poți scăpa, dacă mai punem și alimentația precară devenită, se pare, un trend în lumea modernă. Atacul de cord este favorizat de orele puține de somn, avertizează specialiștii. Dacă dormi 5 sau 6 ore pe noapte, s-ar putea să faci oricând un infarct, susțin medicii.
Atacul de cord poate apărea din cauza unor factor asupra cărora poți interveni (alimentație, un somn sănătos, sport etc) și cele care nu pot fi modificate (factori genetici). Primul simptom că ai atac de cord este o durere acută în piept, pe care o poți avea la prima oră a dimineții, imediat ce te-ai trezit din pat sau în oricare moment al zilei.
Un studiu prezentat de EuroHeartCare 2015 la reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie, celebrată la Dubrovnik, Croația, susține că un somn des întrerupt într-un interval scurt de dormit duce la declanșarea atacurilor de inimă sau deteriorarea creierului.
Pentru realizarea studiului, au fost observați, din anul 1994, 657 de bărbați de la 25 la 64 de ani, care erau perfect sănătoși (fără accidente cardiovasculare sau semne că ar avea o viață nesănătoasă). În 1994 s-a evaluat calitatea somnului și a fost urmărită timp de 14 ani. Cu trecerea timpului, somnul a avut o tot mai proastă calitate, iar persoanele care acum 20 de ani nu aveau probleme cardiovasculare astăzi se tratează de astfel de probleme, unii dintre ei alegându-se și cu diabet.
Mai exact, 63% dintre participanții la acest studiu au asociat tulburările somnului cu emoțiile negative și stresul tot mai mare acumulat pe zi ce trece. Acești 63% dintre pacienți au denunțat că au suferit cel puțin o dată un atac de cord.
Sursa foto: salud.univision.com