Stil de viata
Ce semnificatie are mielul de Paste
Mielul de Paste nu lipseste aproape din nicio gospodarie romaneasca. Te-ai intrebat vreodata de ce taiem mielul de Paste? Sacrificarea mielului prefigureaza jertfa Lui Iisus Hristos de pe Golgota. La inceput acest obicei era tinut de evrei, pentru care Pastele insemna iesirea din robia egipteana. Ulterior a fost preluat si de crestini. Putini insa cunosc cu adevarat motivele pentru care in fiecare an de Paste se taie un miel si se mananca in familie.
Jertfirea mielului pascal este prezenta si in Noul Testament, cat si in Vechiul Testament, fapt care subliniaza inca o data legatura dintre acestea. Conform Vechiului Testament, sacrificarea animalului se facea in ziua in care incepea Pastele iudaic. Fiecare barbat trebuia sa unga pragul de sus al casei cu putin sange, iar apoi carnea se pregateasca cu ierburi si condimente. Se precizeaza ca animalul trebuie sa aiba aproximativ un an si sa fie de parte barbateasca.
CITESTE SI: SAPTAMANA MARE-SAMBATA MARE
CITESTE SI: CUM SA VOPSESTI OUALE CAT MAI SIMPLU SI INGENIOS
In Noul Testament acest ritual se pastreaza, insa acum capul familie trebuie sa bea patru pahare de vin bincuvantate in timp ce in casa se citesc texte din Psalmi. In momentul Cinei cea de Taina, jertfa sangeroasa se transforma intr-o jertfa noua, nesangeroasa, profetita cu cinci secole inainte de Hristos de catre profetul Maleahi. Hristos a instituit Jertfa Euharistica, binecuvantand painea si vinul care sunt Trupul si Sangele Sau. Cele doua elemente reprezinta Trupul Mielului lui Dumnezeu care S-a jertfit o singura data si deplin pentru intreaga omenire.
Practic, mielul din Vechiul Testament s-a prefigurat in Mielul Lui Dumnezeu din Noul Testament, cel care s-a jertfit pe sine. Crestinii au continuat sa taie mielul de Paste si sa respecte acest obicei iudaic, insa este bine de stiut ca acest lucru nu inlocuieste jertfa euharistica. Totusi, acest ritual are un temei biblic si nu reprezinta o simpla jerfire a unul animal.
Sursa foto: sassyinsequins.com