Stiri
Ce simptome are hipertrofia cardiaca, boala care l-a ucis pe Ekeng
„Am constatat inima mai mare si pentru un sportiv. (…) Aceasta hipertrofie predispune la tulburari de ritm si stop cardiac. A avut o problema cardiaca – aceasta a fost cauza decesului”, a declarat legistul Abdo Salem, dupa autopsia lui Patrick Ekeng, desfasurata la Institutul National de Medicina Legala (INML).
Hipertrofia cardiaca este o afectiunea legata de marirea muschiului inimii. Sunt mai mult factori care duc la aparitia acestei boli, precum volumul crescut al activitatii cardiace sau consumul excesiv de energie. Boala poate sa apara atat la sportivi, cat si la cei care nu au activitate fizica in mod regulat, ca urmare a unor conditii patologice sau conditii care afecteaza valvele cardiace.
O inima suferinda de hipertrofie cardiaca se mareste, incercand sa compenseze cantitatea improprie de sange oxigenat, iar in foarte multe cazuri, extinderea muschiului inimii poate sa cauzeze moartea, asa cum s-a intamplat si in cazul lui Patrick Ekeng.
Simptomele hipertrofiei cardiace includ ameteala, oboseala, lesin, mai ales in timpul exercitiilor fizice sau efortului. Printre semnele comune ignorate de majoritatea celor care sufera de aceasta afectiune se numara scurtarea respiratiei in timpul efectuarii de exercitii fizice sau de efort si dureri in piept in timpul efortului fizic.
Citeste si: Trei stari sufletesti care duc la boli de inima
Citeste si: Doua teste simple care iti pot spune daca suferi de boli de inima
Hipertrofia cardiaca este o afectiune serioasa cu complicatii grave. Printre acestea se numara aritmia cardiaca, insuficienta cardiaca, slabirea si ineficienta muschiului cardiac, provocata de scaderea capacitatii ventricului de a pompa sange si moartea subita.
Citeste si: Sfasietor! Reactia sotiei lui Patrick Ekeng, dupa ce a aflat ca acesta a murit
Mare atentie! Daca regasesti la tine simptomele descrise mai sus, este cazul sa mergi la medic, pentru un diagnostic corespunzator, realizat in urma electrocardiogramei, a radiografiei toracice sau a ecocardiografiei.
Tratamentul pentru hipertrofie cardiaca depinde de starea de sanatate a bolnavului si de simptomele manifestate. Frecvent, se recomandata medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, insa in unele cazuri este nevoie si de interventie chirurgicala.
Daca vrei sa intampini eventualele probleme cardiace, medicii recomanda odihna adecvata, o alimentatie sanatoasa, exercitii fizice si evitarea bauturilor alcoolice si a celor bogate in zahar.