Connect with us

Revistateo.ro

Polipii uterini, numiti si polipi endometriali, reprezinta niste excrescente ale stratului mucos al uterului.

Sanatate

Ce sunt polipii uterini si cum pot fi tratati

Polipii uterini, numiti si polipi endometriali, reprezinta niste excrescente ale stratului mucos al uterului.

Aceste formatiuni pot fi unice sau multiple si pot avea dimensiunea de la cativa milimetri pana la cativa centimetri.

Medicii nu au reusit sa determine pana acum cauzele aparitiei acestor polipi uterini. Se stie insa faptul ca probabilitatea detectarii unui polip de mareste odata cu varsta femeii.

Probabilitatea aparitiei polipilor este crescuta mai ales la femeile cu hipertensiune arteriala, greutate excesiva si diabet zaharat. De asemenea, și femeile care administrează medicamente impotriva cancerului de san se pot trezi cu polipi uterini.

Potrivit unor studii, polipii mucoasei uterului se gasesc de la 7,6 pana la 35% dintre femei.

Ecografiile efectuate cu scop profilactic pot detecta polipii uterini. Cu toate acestea, multe femei nu au simptome care ar putea fi asociate cu aceste formatiuni.

Femeile care sunt in perioada reproductiva ar putea fi deranjate de menstruatii mult prea abundente sau prelungite. De asemenea, ar putea experimenta sangerari vaginale neregulate in perioadele dintre menstruatii sau de sangerari dupa un act sexual. In cazul se observa aceste simptome, este obligatoriu un consult medical de specialitate.

Femeile care ajung la menopauza, daca au polipi uterini, pot experimenta sangerari mai mult sau mai putin abundente.

In cadrul unui studiu, prezenta polipilor s-a determinat la 32% dintre femeile cu dificultati de concepere a unui copil, programate la fertilizare in vitro (FIV).

Destul de rar, polipii uterini determina anumite simptome:
1. Aparitia unor secretii mucoase sau purulente.

2. Aparitia sangerarilor vaginale neregulate in perioada administrarii pastilelor anticonceptionale.

Polipii uterini pot fi observati la ecografie

La ecografie, la sonohisterografie, sau la histerosalpingografie se pot observa polipii uterini.

Dupa ce este confirmata aparitia unui polip endometrial, medicul le recomanda pacientelor o interventie chirurgicala. Dupa indepartarea polipului uterin, acesta este supus unei analize histologice, sub microscop.

Articole pe aceeasi tema:

Histerectomia si efectele pierderii ovarelor

Histerectomia este operatia de indepartare a uterului, iar in unele cazuri, se pot extirpa ovarele si trompele uterine. Histerectomia poate fi totala sau electiva, in functie de complicatiile medicale pe care le prezinta pacienta.

Aceasta interventie chirurgicala este recomandata atunci cand o boala a organelor genitale poate afecta intregul organism. Histerectomia este metoda safe de a stopa dezvoltarea cancerului local, insa exista si alte optiuni terapeutice ale afectiunilor ginecologice.

Cand se recomanda extirparea uterului si/sau a ovarelor?

Scoaterea uterului impreuna cu colul uterin din cavitatea abdominala este recomandata in patologii diverse ale uterului. Aceasta interventie chirurgicala se practica in cazul cresterii tumorilor benigne, a sangerarilor vaginale care nu pot fi controlate sau in cazul unor infectii uterine ce pun in pericol intreaga sanatate, dar si in cazul unor situatii oncologice (tumori maligne).

Riscurile histerectomiei

Complicatiile postoperatorii sunt complexe. Pot aparea leziuni ale intestinelor, ale vezicii urinare, uretrelor si uretrei. Pacientele se pot confrunta cu pierderi masive de sange. Formarea de fistule duce la o alta interventie.

In cele mai multe cazuri, femeile care trec printr-o astfel de operatie se recupereaza usor. Spitalizarea, in medie, nu dureaza mai mult de trei zile. Recuperarea completa nu se face prin tratament medicamentos, ci prin repaos. Refacerea dureaza de la 4 pana la 8 saptamani. Pacientele pot creste efortul fizic treptat, insa in primele 3 saptamani se recomanda cat mai multa odihna. Medicii avertizeaza pacientele care trec printr-o astfel de operatie sa nu ridice greutati in primele doua saptamani.

La cat timp dupa operatie au voie pacientele sa isi reia activitatea sexuala?

In cele mai multe cazuri, perioada in care se recomanda abstinenta dureaza aproximativ 6 saptamani. Dupa aceasta perioada, in functie de analizele periodice pe care trebuie sa le faca pacientele, se poate relua activitatea sexuala fara probleme.

Ce factori influenteaza alegerea tipului de histerectomie?

Daca riscul aparitiei cancerului cervical este mare, se recomanda histerectomia totala. Starile precanceroase pot fi depistate prin testul Babes-Papanicolau. Lipsa confortului sexual poate duce si ea la histerectomie. In acest caz, se recomanda histerectomia subtotala, iar functionarea vezicii urinare sau a tractului intestinal nu este afectata de acest procedeu chirurgical.

Important de precizat: Medicul si pacienta trebuie sa ia in calcul variantele alternative care pot impiedica operatia. Daca aceste terapii avizate de medic nu duc la insanatosire, varianta cea mai sigura ramane histerectomia.

Efectele pierderii ovarelor

Femeile care au menstruatie in momentul in care decid sa urmeze aceasta interventie vor intra imediat la menopauza. In momentul extirparii ovarelor, rezerva naturala de estrogen este oprita brusc.

Femeile care au peste 50 de ani si trec prin aceasta interventie au deja in mod natural niveluri scazute de estrogen. Chiar si daca nu se extirpa ovarele (in cazul histerectomiei subtotale), modificarile survenite in fluxul sanguin catre ovare cresc sansele de a ajunge la menopauza in primii 5 ani.

Un alt aspect extrem de important pe care multe femei nu il iau in calcul este pregatirea emotionala pentru o astfel de interventie chirurgicala. Multe paciente care nu beneficiaza de sprijinul si sfaturile unui psiholog risca sa intre in depresie dupa operatie.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top