Sanatate
Ce sunt xantoamele si cat de periculoase sunt
Xantoamele si xantelasmele sunt afectiuni care se manifesta la femeile trecute de 35 de ani. Xantoamele sunt leziuni cutanate care reprezinta depozite lipidice, colesterolice.
Xantoamele sunt rezultatul tulburarilor care au loc in metabolismul grasimilor in organism. Cat despre xantelasme, acestea sunt niste tumori benigne localizate de obicei la pleoapa superioara si unghiul intern al ochiului.
Xantelasmele pot fi recunoscute usor. Sunt niste placi galbene-aramii, cu contur regulat. Acestea evolueaza lent ajungand in timp la cativa centimetri in diametru si pot fi unice sau multiple.
Xantoamele si manifestarile sale in organism
Boala xantelasmei apare din cauza incarcarii sangelui cu grasimi. Serul sanguin devine tulbure si lactescent in aceste cazuri. Xantoamele pot aparea in orice zona a corpului unde se exercita o presiune: maini, genunchi, coate, fata dorsala a mainilor etc.
CITESTE SI: Cum sa identifici si sa previi una dintre cele mai periculoase boli ale ochilor
CITESTE SI: Iti lacrimeaza ochii? Uite ce trebuie sa stii
Xantoamele pot fi ‘iradiate’ natural prin renuntarea completa la grasimi ori eliminarea anumitor tipuri de grasimi din alimentatie. Grasimile periculoase despre care vorbim sunt untura, seul, margarina, uleiurile rafinate care conduc la cresterea colesterolului rau in sange si formeaza trigliceride. Medicul recomanda, in general, si renuntarea la mezeluri si carne rosie si un consum moderat de carbohidrati, care incurajeaza consumul de grasimi (ne)sanatoase.
Daca ai peste 35 de ani si ti-au aparut pete galbene pe globul ocular, trebuie sa mergi de urgenta la medic. Acesta este un alt fel de manifestare a xantoamelor si xantelasmelor. Aceste tumori care se formeaza din cauza grasimilor prezente in sange pot deveni maligne in timp.
„Xantelasmele sunt alterari specifice inaintarii in varsta si apar in mod normal la femeile care au nascut dupa varsta de 34 sau 35 de ani. Sunt niste leziuni benigne de culoare alba, care apar pe ochi, iar pe pleoape acestea capata o culoare galbuie”, sustine medicul si chirurgul oftalmolog Rodolfo Munzo pentru site-ul salud180.com.
In majoritatea cazurilor, xantelasmele nu au devenit tumori maligne si ele pot fi mascate cu un machiaj decent la nivelul pleoapelor. Daca aceste pete persista in timp si persoana are probleme cu vederea, e nevoie de examinari medicale serioase.