Sanatate
Ce te faci cu bila leneşă
Ce te faci cu bila leneşă. Bila leneşă (dishinezia biliara) este o afecţiune des întâlnită, care constă în digestie dificilă cauzată de probleme în eliberarea bilei, care facilitează digestia. Primul lucru care se impune în caz de bilă leneşă este sa eviţi alimentele “cu probleme” cum sunt mancarurile grase, carnea tocată şi mezelurile. În aceste situaţii nu este necesară o anumita dietă, ci trebuie doar să eviţi anumite alimente nepotrivite.
Lactatele şi laptele – Laptele, respectiv produsele lactate sunt o sursă ideală de proteine şi calciu, dar sunt şi o sursă ponderată de grăsimi, necesare funcţionării organismului. Pentru nu avea probleme cu acestea, este necesar să optezi pentru iaurt slab, lapte degresat sau brânză slabă. Aceste produse trebuie consumate de cel puţin două ori pe zi, iar pentru a preveni contracţiile puternice ale bilei, este bine să consumi doar brânzeturi slabe şi să le eviţi pe cele fermentate sau smântâna.
Cerealele asigură vitaminele B – Micul dejun indicat în astfel de situaţii este cel cu cu cereale şi lapte degresat sau cu iaurt degresat, datorită conţinutului de fibre şi de vitamine B. Sfatul nostru este să alegi acele sortimente de cereale fără seminţe şi fără nuci, deoarece acestea solicită bila. Poţi însă alege cerealele cu fructe, care oferă fibre şi ajută digestia.
Fructe şi legume, de 5 ori pe zi – Fructele şi legumele sunt în mod natural lipsite de grăsimi, deci este indicat să le consumi crude, în salate. Astfel, corpul işi satisface nevoia de vitamina A,C, potasiu, vitamine B şi de fibre. La fel de bune sunt şi fructele uscate, doar că acestea nu oferă şi hidratare. Specialiştii spun că, în cazul dischineziei biliare, fiecare masă ar trebui să conţină şi un procent de fructe şi legume.
Fără grăsimi şi mâncăruri greu digerabile – Bila leneşă poate fi ţinută sub control dacă evitaţi alimentele prăjite, sosurile şi tocanele, în favoarea alimentelor fierte sau coapte. În plus, este important să renunţaţi la fumat şi la stilul de viaţă sedentar.
Legumele ce ar trebui consumate cât mai des în cazul celor cu dichienzie biliară sunt: fasolea verde, morcovii, dovleceii, guliile, conopida, spanacul, salata verde, roşiile, sub forma de salate sau pregatite fără ceapă. Cartofii sunt şi ei buni şi pot fi copţi în coajă sau fierţi, serviţi cu puţin ulei, cu brânză slabă de vacă sau sub formă de piure cu lapte.
Nu este nevoie sa renunţi nici la carne, doar că aceasta trebuie sa fie slabă, cum este cea de vita, viţel, miel şi iepure de casă, fără grasime, pregatită prin fierbere sau la gratar. Peştele slab, dar şi grasimi în cantităţi foarte mici precum untul şi uleiul de măsline pot fi consumate dacă sunt proaspete. Pastele făinoase pot fi şi ele consumate fără probleme, la fel şi pâinea prăjită.