Educatie
Ce trebuie sa stii despre ciclul menstrual inainte sa iti faci griji
Multe lucruri legate de ciclul menstrual nu se invata la scoala, cu toate ca sunt chestiuni banale. Nestiute, acestea pot duce la complicatii. Cea mai mare problema cu care se poate confrunta o femeie este superficialitatea. Ce este, asadar, normal si anormal cand te afli in acea perioada a lunii?
Lucruri pe care trebuie sa le stii despre ciclul menstrual
1. Ametelile si balonarea sunt normale in timpul menstruatiei, insa nu toate femeile se confrunta cu asta. In functie de acutizarea durerilor, acestea trebuie sa se alarmeze mai mult sau mai putin.
Exista femei care nu manifesta niciun simptom in prima zi de ciclu si altele care sangereaza abundent, au dureri de stomac si stare de greata. Daca simptomele sunt de nesuportat, e bine sa mergi la medic. Nu te lua dupa simptomele prietenelor tale. Fiecare corp are particularitatile sale.
2. Daca durerile in timpul menstruatiei sunt puternice, sunt recomandate analize pentru endometrioza, CA125, hemoleucograma, coagulograma si ecografie transvaginala. Unele afectiuni ale aparatului reproducator se manifesta in acea perioada a lunii, cand scurgerile sunt mai abundente.
3. Bun, acum va veti intreba ce inseamna menstruatie abundenta? Un flux menstrual normal presupune pierderea a circa 60 mililitri de sange. In cazul menstruatiei abundente, aceasta cantitate depaseste 80 de mililitri. Orice marire a fluxului normal de menstruatie trebuie cunoscuta de ginecolog.
4. Culoarea sangelui menstrual difera de la femeie la femeie. Unele au lichidul rosu in prima faza si maro la final, iar altele invers. Sangele maro este tot rosu, dar capata aceasta culoare pentru ca sta mai mult pe traiectorie.
Ce se intampla daca iei o pilula contraceptiva inainte sa iti vina ciclul menstrual
5. Daca observi ca s-au format cheaguri de sange, cel mai probabil o hemograma iti va spune care este cauza producerii acestora. E posibil sa suferi doar de o dereglare hormonala incadrata in limitele normale. Pentru orice eventualitate, consulta specialistul.
6. Administrarea anticonceptionalelor orale pot reduce simptomele sindromului premenstrual pentru ca preiau controlul asupra secretiilor hormonale. Ovarele intra in repaos si in acest fel sunt diminuate simptomele resimtite in mod obisnuit inainte de scurgerile vaginale. Nu exagera, insa, cu aceste pilule! Acestea pot provoca dereglari menstruale, iar ciclul poate fi neregulat.
7. Nu consuma dulciuri in acea perioada a lunii pentru ca asta duce la o crestere temporara a insulinei.
CITESTE SI: 4 alimente pe care trebuie sa le mananci cand esti la menstruatie
8. Multe femei se intreaba daca menstruatia neregulata anunta o anumita boala. In cele mai multe cazuri e vorba despre ovare micropolichistice. Acestea nu sunt o patologie in sine, insa pot afecta fertilitatea.