Stiri
Ce vrea sa iti spuna corpul cand te dor spatele si articulatiile
Daca te doare spatele si crezi ca e o problema trecatoare (schimbarea vremii, inaintarea in varsta, proasta pozitie pe scaun sau mersul cocosat) ori daca ai probleme cu articulatiile, afla ca acestea sunt cateva semnale de alarma din partea corpului tau.
Organismul vrea sa iti transmita o serie de informatii prin banalele dureri de spate. Prima informatie pe care ti-o transmite corpul este ca esti foarte obosit si ai nevoie de un repaos. Articulatiile si durerile la sale spun ca efortul fizic depus de tine este prea mare de-a lungul unei zile.
Durerile de spate si de articulatii sunt asociate cu lipsa de vitamine. Alimentatia are un rol elementar pentru starea ta de bine.
Iarna, de exemplu, pentru ca soarele este absent pe cer, corpul nu mai primeste vitamina D de la acesta in mod natural, asa ca este nevoie sa consumi alimente care o contin. Cu cat ai nevoie mai mare de vitamina D, cu atata suferinta devine insuportabila mai ales cand vorbim de afectiunile spatelui.
Lipsa de vitamina D poate dezvolta boli osoase sau ale circulatiei precum artrita sau osteoporoza. Semnele deficientei de vitamina D sunt multiple: senzatia de arsura in talpi, pierderea echilibrului, somnul intrerupt, durerile de picioare si oboseala frecventa.
CITESTE SI: Cum să adaugi mai multă vitamina D în dieta ta
CITESTE SI: Fa aceste exercitii pentru picioare ca sa scapi de durerile de spate!
Vitamina D poate fi asimilata atat sub forma unor pastile (se gasesc in orice farmacie, iar pentru asimilarea acestora, este nevoie sa iei si un calciu efervescent) dar si prin alimentatie. „Vitamina soarelui” poate fi obtinuta din:
– peste;
– ulei de ficat de cod;
– ciuperci;
– ficat;
– lactate (in special smantana si unt);
– cereale;
– nuci;
– mere.
Somonul si nucile sunt cele mai bogate in vitamina D, fapt pentru care le poti introduce in orice moment in care simti ca organismul tau nu mai da randament. Pentru senzatia de oboseala cronica se recomanda si ceaiurile din plante.
Pe piata farmaceutica exista suplimente de vitamina D sub doua forme: D2 – ergocalciferul si D3 – colecalciferul (vitamina obtinua prin expunerea la razele solare). Vitamina D3 se obtine prin expunerea la lumina si se produce in pielea vertebrelor, esentiala pentru sanatatea ficatului (organ catre care este transmisa prin fluxul sanguin unde se transforma in prohomon de calciu).
Sursa foto: Shutterstock