Sanatate
Cealaltă față a sângelui
CEALALTĂ FAȚĂ A SÂNGELUI. Tocmai de la această statisticiă îngrijorătoare (având în vedere că totul se comercializează în ziua de azi) și de la faptul că există de multe ori crize ale donatorilor de sânge, s-au făcut numeroase investigații pentru a descoperi celelalte fețe ale lichidului care ne ține în viață.
Un grup de cercetători, conduși de dr. Henrik Clausen, au identificat noi enzime care au facultatea de a produce sânge din grupul 0-, donatorul universal, în afară de grupurile A, B, și AB. Un simplu proces ce durează o oră și sângele este produs la o temperatură potrivită.
CITEȘTE ȘI: 3 TIPURI DE PÂINE CU CARE POȚI SLĂBI
CEALALTĂ FAȚĂ A SÂNGELUI. eea ce au făcut oamenii de știință pentru a obține un sânge nou a fost eliminarea de pe suprafața globulelor roșii a grupurilor de sânge A și B un grup de proteine numite glicozide imuno-dominante ale hidraților de carbon (GAINAc și Gal), substanțe care până acum erau percepute drept ostile de un receptor sanguin care nu aparținea aceluiași grup de sânge.
Acest proces de a face față proteinelor ostile nu era necunoscut ci metoda prin care pot fi eliminate enzimele de pe suprafața globulelor roșii, moleculele însărcinate să transporte oxigenul și să elimine dioxidul de carbon din organism.
Eliminarea acestor enzime-problemă pentru pacient a fost posibilă după ani de încercare. În urma descoperirii făcute de cercetătorii danezi pentru producerea unui sânge alternativ, sintetic, criza sângelui din spitale ar putea dispărea în viitorul apropiat.
România se află pe ultimele locuri la capitolul donării de sânge din Europa. În ultimii 10 ani, cel mai bun an privind transfuziile de sânge a fost anul 2005, cu 180.960 litri colectați. Cei mai mulți donatori din Europa se găsesc în Danemarca (10%) și Anglia (9%), la polul opus situându-se România și Ungaria.