Sanatate
Cele 3 riscuri ale maternității și paternității tardive
Să ai copii la vârste tot mai înaintate nu este doar o modă printre celebrități, ci o adoptă tot mai multă lume, ca să își facă timp pentru dezvoltarea profesională și să acumuleze experiențe de unul singur, înainte de a fi mămică sau tătic. Cu toate acestea, amănând până la vârste înaintate momentul conceperii unui copil aduce cu sine riscuri mai puțin cunoscute.
Judith Schulevitz, jurnalistă specializată în problemele științifice, a vorbit în exclusivitate pentru „The New Republic” despre consecințele unei generații de părinți bătrâni, fiind motivată de experiența ei personală (a născut pentru prima dată la 39 de ani și fiul ei suferă de dificultăți ale dezvoltării musculare). Iată care sunt pericolele asumării unei maternități și paternități tardive, conforme lui Schulevitz:
CITEȘTE ȘI: BENEFICIILE UIMITOARE ALE LAPTELUI DE MIGDALE
CONSECINȚA NR. 1: COPII VENIȚI PRIN LUME CU AJUTORUL TEHNOLOGIEI, ȘI NU PE CALE NATURALĂ
Diminuarea fertilității se accentuează odată cu înaintarea în vârstă, fapt pentru care se recurge la diferite metode tehnologice moderne printre care celebra fertilizare in vitro. Potrivit „New England Journal of Medicine”, 8,3% din copiii născuți prin metode tehnologice prezintă probleme de sănătate pe care cei care se nasc în mod natural nu le au atât de frecvent.
CONSECINȚA NR. 2: UN CROMOZOM ÎN PLUS
Creșterea posibilitatea nașterii copiilor cu trisomie (cu un cromozom în plus). Acest cromozom în plus este cauza unor boli precum sindromul Down, Patau și Edwards.
CONSECINȚA NR. 3: CAPACITATEA REPRODUCTIVĂ A BĂRBAȚILOR DEGENEREAZĂ
Un bărbat la 20 sau 30 de ani este mai fertil decât unul trecut bine de 40 de ani, potrivit studiilor medicale. Dacă un bărbat face copii la 50 de ani cresc șansele ca acesta să dezvolte de-a lungul vieții sale boli precum schizofrenia. Cu cât tatăl este mai în vârstă, cu atât se complică mai multe problemele genetice la copii, crescând direct proporțional și cazurile de copii care suferă de autism.