Stiri
Cele mai importante obiceiuri si traditii de 1 Decembrie
Pe 1 decembrie sarbatorim Ziua Nationala a Romaniei, insa nu toti romanii stiu ca in aceasta zi speciala sunt respectate mai multe traditii. Ne-am gandit sa realizam o lista cu cele mai interesante obiceiuri de 1 Decembrie.
Data de 1 Decembrie este atribuita Zilei Nationale a Romaniei, eveniment adoptat prin lege imediat dupa inlaturarea regimului comunist. Ziua de 1 Decembrie 1918 incununeaza lupta romanilor din Transilvania pentru infaptuirea Unitatii Nationale si marcheaza momentul crearii Romaniei Mari. Visul realizarii Romaniei Mari nu ar fi fost posibil fara infaptuirea Unirii Romaniei cu Transilvania si Banat. Tot in acelasi an, dar la date diferite, s-au unit cu Romania si Bucovina si Basarabia.
Potrivit hotararii Sfantului Sinod, in data de 1 Decembrie, in toate bisericile din tara si strainatate va fi oficiata slujba „Te Deum” si vor fi pomeniti eroii neamului romanesc care au pus bazele unitatii nationale.
Militarii romani aflati in diferite teatre de operatiuni de pe glob vor organiza manifestari specifice dedicate Zilei Nationale.
Drapelul national va fi arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime se va ridica Marele Pavoaz.
CITESTE SI: Intrarea in biserica a Maicii Domnului – traditii, obiceiuri si superstitii
CITESTE SI: Traditii, obiceiuri si superstitii din Postul Craciunului
Autoritatile vor oferi cetatenilor care vor lua parte la manifestarile publice, mese traditionale cu fasole si ciolan ori costita.
Preotii ne sfatuiesc sa celebram aceasta mare zi prin ore de inchinare si rugaciune, dat fiind postul Craciunului in care ne aflam.
Pe tot cuprinsul tarii Ziua Nationala va fi marcata prin parade militare, ceremonii de depunere de coroane si jerbe de flori la monumentele eroilor.
Sursa foto: bp.blogspot.com