Connect with us

Revistateo.ro

istoria dezastrelor care au afectat Romania

Inedit

Cele mai tragice evenimente care au lovit Romania

Vezi istoria dezastrelor din Romania. Acestea au fost cele mai grave calamitati si accidente din Romania

De-a lungul timpului, mai multe dezastre au lovit Romania – atat calamitati, cat si accidente sau incendii cauzate de oameni.

Accidente rutiere

1980: Pe ruta Suceava – Botosani: un autobuz s-a rasturnat de pe un pod intr-o mlastina, la Huntani, judetul Botosani. Au murit 48 de oameni.

2004: Comuna Mihailesti, la 32 de kilometri de Buzau – a avut loc o explozie. Era un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu in fara conditii de siguranta. S-a format un crater cu adancimea de 6,5 metri si diametrul de 21 metri. 18 persoane au murit si 13 au fost ranite. Bucati de metal au fost aruncate pe o raza de 200 de metri.

2009: Localitatea Scanteia: un microbuz a fost lovit de 3. Au murit 14 persoane, printre care si un copil de 8 ani, iar 3 persoane au fost ranite.

2013: Muntenegru: un autocar cu turisti romani a cazut intr-o prapastie. 18 persoane au murit, iar 29 au fost ranite.

Accidente aviatice

1995: Localitatea Balotesti: o aeronava care de pe ruta Bucuresti- Bruxelles s-a prabusit, la doar doua minute dupa decolare. Si-au pierdut viata 60 de personae: 11 membri ai echipajului si 49 de pasageri.

2014: Muntii Apuseni: un avion care transporta cinci cadre medicale de la Bucuresti la Oradea a facut o aterizare fortata de la altitudinea de 1400 m. In accident au murit pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion. Totodata, au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir, Valentin Calu, Catalin Pivniceru si Sorin Ianceu.

Accidente navale

1979: Marea Marmara: nava Independenta tranzita Bosforul spre Marea Neagra. Petrolierul romanesc a fost lovit in dreptul tancurilor de nava grecească Evriali si sa deversat o mare cantitate de titei in mare. S-a declansat o explozie in care au murit 42 de marinari, dintre care 11 au fost dati disparuti. Doar 3 marinari s-au salvat. Incendiul a durat 29 de zile.

1982: Capul Caliacra, Marea Neagra: petrolierul Unirea s-a scufundat din cauza unei explozii.

1989: Cotul Pisicii: Nava Mogosoaia efectua o cursa de transport pasageri intre Galari si Grindu, judetul Tulcea. Dupa parasirea portului, la Cotul Pisicii, in aval de Galati, din cauza conditiilor de ceata, nava a intrat in coliziune cu un convoiul bulgaresc de nave. Nava avea o capacitate de doar 160 de pasageri. Totusi, au murit 213 pasageri si 9 membri ai echipajului.

Accidente chimice

1971: Certej, Hunedoara: s-a rupt digul si a alunecat muntelui de steril din iazul de decantare al exploatarii miniere Certej. Un val de acid de steril a inghitit sase blocuri de locuinte cu cate 25 de apartamente fiecare, un camin cu 30 de camere, sapte locuinte individuale. 24 de gospodarii au fost distruse sau avariate. Dezastrul a dus la 89 de morti si 76 de raniti.

1979: Bucuresti: La Intreprinderea de Medicamente a explodat un vagon cisterna cu amoniac lichefiat ce era incarcat cu 5 tone peste capacitate. Au murit 27 de persoane şi au fost peste 175 victime intoxicate.

1988: Falticeni, Intreprinderea Chimica: s-au pompat 149 tone de acid sulfuric intr-un rezervor cu 600 tone acetocianhidrina – reactia chimica a dus la explozia rezervorului. A fost contaminat raul Siret si a fost afectată o ferma de vaci din apropiere, unde murit 107 de animale.

Cutremure

1977: Magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter si durata de 56 de secunde. Peste 1.500 de victime, in special in Bucuresti. La nivelul Romaniei au fost aproximativ 11.300 de raniti si 35.000 de locuinte s-au prabusit.

1986: Magnitudine de 7,1 grade pe scara Richter si a fost simtit in opt tari. 150 de morti, 558 raniti si 55.000 de cladiri distruse.

Incendii

1930: Incendiu la biserica din Costesti, Arges. Au murit 118 de oameni, cei mai multi copii, care se rugau la slujba din Vinerea Mare. Lacasul de cult era construit din lemn si avea o usa mica ce se deschidea spre interiorul cladirii, astfel ca oamenii care s-au imbulzit au facut imposibila deschiderea usii. Focul a izbucnit de la o lumanare.

2010: Incendiului la maternitatea Giulesti. Sase bebeluşi si-au pierdut viata si cinci au fost raniti adanci, din cauza unei prize vechi si a unei instalatii electrice improvizate.

2010: Incendiul la centrul comercial Dragonul Rosu din Bucuresti. A murit un pompier care incerca sa stinga flacarile iar peste el s-a prabusit o structura metalica.

2014: Incendiu in Constanta. Trei fete au ars de vii. O singura colega, dansatoare, a fost salvata. Alte trei persoane au fost intoxicate cu fum.

Acestei liste se alatura si nenorocirea de vineri, 30 octombrie, cand clubul Colectiv a luat foc, 30 de oameni au murit si 200 au fost raniti.

GALERIE FOTO EMOTIONANTA: cele mai cutremuratoare imagini de dupa incendiul din Colectiv

LIVE TEXT: INCENDIU intr-un club din Bucuresti – 30 de morti si 184 raniti

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top