Connect with us

Revistateo.ro

CELEBRÂND IUBIREA: Auguste Rodin și Camille Claudel - DRAGOSTE ȘI ARTĂ

Stiri

CELEBRÂND IUBIREA: Auguste Rodin și Camille Claudel – DRAGOSTE ȘI ARTĂ

Auguste Rodin și Camille Claudel – o poveste de iubire care s-a transformat în artă. De fapt, am putea spune că mare parte din arta secolului XIX s-a născut din povestea de iubire a sculptorului Auguste Rodin și a femeii visurilor sale, Camille.

Cei doi artiști francezi au lăsat moștenire lumii întregi o serie de sculpturi, opere de artă care reflecă iubirea și dorința puternică pe care au simțit-o unul față de celălalt. Povestea de iubire dintre artist și muza sa, care avea să îi devină parteneră de viață, a început în 1883, când Auguste Rodin a cunoscut-o pe sora celebrului scriitor francez Paul Claudel.

Nimic nu a stat în calea fericirii lor: nici societatea conservatoare a Franței acelor vremuri și nici ridicările din sprânceană din partea familiilor. Spunem asta deoarece sculptorul în al cărui atelier a învățat și Constantin Brâncuși avea 43 de ani, iar iubita sa Camille, doar 19.

Camille se prezintă la vârsta de 19 ani în atelierul lui Auguste Rodin pentru a învăța sculptură. Aceasta se transformă imediat în eleva preferată a creatorului de povești din piatră, fiind muză și artistă în același timp. Iubirea lor este unită ani buni de pasiunea pentru sculptură și viziunea pe care o aveau fiecare despre iubirea adevărată.

CITEȘTE ȘI: POVESTEA DE IUBIRE CARE A DUS LA NAȘTEREA MONUMENTULUI TAJ MAHAL

Una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale lui Rodin, Galateea, este inspirată de discipola sa, Camille. Auguste s-a inspirat din estetica iubitei sale nu doar pentru a crea Galateea, ci în general pentru marile sale opere de artă, toate mesajele fiind filtrate prin ochii de care sculptorul nu se mai dezlipea, ochii în care vedea întreg universul creației, ochii iubitei sale Camille.

Sursă foto: musee-rodin.fr

Sursă foto: musee-rodin.fr

Povestea lor de iubire este însă ceva mai complicată de atât. Nu era vorba doar de diferența de vârstă dintre cei doi, ci și de o altă femeie care le strica planurile creative. Auguste Rodin era deja căsătorit din 1863, și, deși avea sentimente puternice pentru Camille, nu dorea să își părăsească soția.

Camille aflând decizia finală a bărbatului vieții sale, dorește să rupă relația în 1898 și se retrage în artă, exprimându-și durerea de a fi iubit o persoană care nu se i potrivește. Amărăciunea din sufletul Camillei Claudel este transpusă mai apoi în desenele și sculpturile sale, impresionând până și astăzi criticii de artă.

Trec anii și Camille nu se poate obișnui cu gândul că Auguste nu îi mai aparține. Aceasta înnebunește, conform unui diagnostic dat de medici, în 1906. Este internată la spitalul de nebuni până în 1943. Auguste moare în 1917 și este îngropat alături de soția sa, Rose Beuret. Dragostea lor imposibilă ne-a lăsat moștenire un univers al creației.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top