Sanatate
Celulele stem îţi pot reda vederea
Oamenii de știință au determinat celule stem să se dezvolte în celule epiteliale pigmentare, pe care cercetătorii le-au transplantat în ochii a 18 pacienţi.
CITEŞTE ŞI: CUM ESTE DEPRESIA VIZIBILĂ ÎN ADN
După transplant, cercetătorii au testat vederea pacienților. Acuitatea vizuală s-a îmbunătățit în rândul a 10 pacienți, a rămas la fel în cazul a șapte pacienți și s-a înrăutățit în ochiul unui pacient. Participanții nu au avut parte de îmbunătățiri la ochiul netratat.
Cercetătorii au transplantat celulele în doze de 50.000, 100.000 sau 150.000 de celule în spațiul de sub retină, în ochiul cu vedere mai proastă. Apoi, doctorii au administrat medicamente pentru a suprima orice reacție imunitară față de celulele străine. Singurul efect advers al procedurii a provenit din operația în sine și de la medicamentele imunosupresoare, au declarat cercetătorii.
Celulele stem, cu abilitatea lor de a se dezvolta în mai multe tipuri de țesut, au fost lăudate pentru mult timp pentru potențialul pe care îl au în medicina regenerativă, dar tratamentele nu s-au dezvoltat atât de rapid.
Noile descoperiri „marchează un nou pas entuziasmant spre folosirea celulelor stem ca fiind o sursă sigură de celule pentru tratarea anumitor probleme medicale care necesită reparație sau înlocuire de țesut”, a declarat coautorul studiului dr. Stevem Schwartz, oftalmolog la Institutul Jules Stein din Los Angeles.
„Eforturile lui Schwartz și ale colegilor săi sunt o reușită majoră”, a spus dr. Antony Atala, cercetător în medicina regenerativă la Școala de Medicină Wake Forest din Winson-Salem, Carolina de Nord.
Rezultatele arată că celulele stem embrionare umane pot încetini sau inversa pierderea vederii în rândul celor cu boli degenerative ale ochiului, spun oamenii de știință. În plus, celulele stem nu au cauzat niciun fel de probleme medicale pacienților până la trei ani după transplant.