Sanatate
Cercetătorii au descoperit formula care STOPEAZĂ ÎMBĂTRÂNIREA! Când va putea fi folosită pe OAMENI
Biologii de la Universitatea din Los Angeles, California (UCLA) au dezvoltat o metodă care servește ca o mașină a timpului celulară, întorcând în sens invers acele ”ceasornicului” natural.
Studiul a fost efectuat asupra unor musculițe de oțet de vârstă medie. Specialiștii au îmbunătățit starea de sănătate a acestora și le-au încetinit semnificativ procesul de îmbătrânire.
Soluția pentru a stârpi cancerul?
Cercetătorii consideră că tehnica ar putea duce la găsirea unei modalități de a întârzia instalarea unor afecțiuni precum Parkinson sau Alzheimer, ori a cancerului, atacului vascular cerebral și a altor boli asociate înaintării în vârstă a oamenilor. Metoda se concentrează pe mitocondrii, micile generatoare de energie ale celulelor care controlează dezvoltarea acestora și determină momentul în care acestea trăiesc și mor.
Atunci când înaintăm în vârstă mitocondriile se uzează, iar organitele deteriorate au tendința de a se acumula în creier, mușchi și alte organe. În cazul în care celulele nu le pot elimina, aceste mitocondrii devin toxice și contribuie la apariția unei game largi de afecțiuni, a explicat David Walker, profesor în cadrul UCLA, unul dintre autorii principali ai studiului.
Walker și colegii săi au descoperit că pe măsură ce musculițele de oțet ajung la vârsta medie — circa o lună de viață, în cazul lor — mitocondriile își modifică forma inițială, mică și rotundă, devenind mai mari și elongate. Acest lucru ”perturbă capacitatea celulei de a cuăța mitocondria deteriorată”, a explicat Walker. ”Cercetarea noastră sugerează mitocondriile disfuncționale se acumulează odată cu vârsta în loc să fie eliminate”, a adăugat el.
CITEȘTE ȘI: Cercetatorii au descoperit ca inteligenta este mostenita de la mama, nu de la tata
Studiul a fost publicat la 6 septembrie în jurnalul ”Nature Communications” și raportează că oamenii de știință de la UCLA au îndepărtat mitocondriile deteriorate scindându-le în bucăți mai mici. După ce au făcut acest lucru, musculițele studiate au devenit mai active, mai energice și mai rezistente.
În urma tratamentului aplicat, femelele au trăit cu 20% mai mult decât durata de viață obișnuită, iar masculii cu 12% peste medie.
Pentru a scinda mitocondriile, echipa de oameni de știință condusă de Anil Rana de la UCLA, a utilizat o proteină numită Drp1 ale cărei niveluri, cel puțin în cazul muștelor și șoarecilor, s-a demonstrat că scad odată cu înaintarea în vârstă. Cercetătorii au crescut nivelurile de Drp1, acest lucru permițând corpului musculițelor să elimine mitocondriile deteriorate și să le păstreze numai pe cele sănătoase.
Echipa de cercetători a observat și că gena Atg1 a musculițelor joacă de asemenea un rol esențial în inversarea îmbătrânirii celulare. Astfel, prin ”întreruperea” genei, celulele musculițelor au devenit capabile să elimine mitocondriile deteriorate.
Astfel, s-a dovedit că în cazul procedurii anti-îmbătrânire, Drp1 are rol de scindare a mitocondriilor mărite, în timp ce gena Atg1 ajută la ”curățarea” acestora.
Walker a declarat că pentru ”prelungirea vieții și îmbunătățirea sănătății” musculițelor nu a fost nevoie decât de ”șapte zile de intervenție”.
Una dintre problemele de sănătate declanșate de această procedură a fost cea a perforației intestinale — cercetări realizate anterior de echipa lui Walker au descoperit că aceasta apare în mod obișnuit cu circa o săptămână înainte de decesul musculițelor de oțet — însă, conform studiului UCLA, aceasta a fost întârziată după ce insectele au primit o doză mărită de Drp1.
Aceste insecte sunt deseori folosite în experimentele științifice deoarece durata lor scurtă de viață le permite cercetătorilor să urmărească mai ușor efectele anumitor tratamente, iar multe dintre trăsăturile lor în ceea ce privește îmbătrânirea sunt similare cu cele ale oamenilor. În plus, oamenii de știință au descoperit toate genele musculiței de oțet și modul în care acestea pot fi ”întrerupte” în mod individual.
Walker speră ca tehnica dezvoltată de echipa sa poată fi utilizată în viitor pe oameni prin realizarea unui tratament care să mimeze efectele Drp1 pentru prelungirea duratei de viață prin îmbunătățirea stării de sănătate.