Connect with us

Revistateo.ro

Cetățenii cu conturi bancare de bază scapă de anumite comisioane

Stiri

Cetățenii cu conturi bancare de bază scapă de anumite comisioane

Un proiect de lege pus pe masa discuțiilor de către guvern creează rumoare în mediul online.

Un proiect important pentru români

Persoanele fizice cu cont bancar de plăți cu servicii de bază ar putea scăpa de comisioanele percepute pentru deschiderea și închiderea acestuia, dar și de comisionul pentru retrageri de bani.

Proiectul a fost inițiat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și a fost adoptat de guvern. Acesta trebuie să treacă prin Parlament și să fie semnat de președinte.

Conform planului, băncile nu vor mai putea să perceapă comisioane pentru conturile de plăți cu servicii de bază, atunci când este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare peste nivelul salariului minim brut.

Mai exact, instituțiile de credit vor trebui să ofere gratuit operațiuni pentru deschiderea și închiderea unui cont de plăți și retrageri de numerar pe teritoriul UE, notează avocatnet.ro.

În cazul cetățenilor cu venituri foarte mici vor fi gratuite primele 10 operațiuni lunare de plată pe teritoriul UE.

„Accesul la un cont de plăți cu servicii de bază sau utilizarea acestuia nu este limitată de achiziționarea unor servicii de tip descoperit de cont sau aferente unui card de credit și nici nu este condiționată de aceasta. La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul poate furniza servicii de tip descoperit de cont sau aferente unui card de credit”, scrie în proiectul de lege.

„Consumatorii au acces gratuit la cel puțin un site internet unde sunt comparate comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată, cel puțin pentru serviciile cuprinse în Lista prevăzută la art. 5 la nivel național (serviciile folosite cel mai des şi cele care generează cel mai mare cost – n. red.).

CITESTE SI: Stimulentul de insertie pentru copii a fost majorat

Site-ul internet oferă, de asemenea, informații cu privire la sediile prestatorilor de servicii de plată și la localizarea bancomatelor acestora”, este prevăzut în propunerea de act normativ aprobată azi de Executiv, mai scrie avocatnet.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top