Stiri
Chirurg plastician, despre ranitii din Colectiv: „Vor avea un al doilea soc cand se vor uita in oglinda!”
Chirurgul plastician Dr. Dragos Zamfirescu a declarat pentru adevarul.ro ca socul ranitilor din Colectiv va fi mult mai mare cand se vor uita in oglinda.
Interviu preluat de pe adevarul.ro
– În cât timp se vor recupera tinerii răniţi în incendiul din Colectiv?
– Dr. Dragoş Zamfirescu: Durata tratamentului, a recuperării şi a vindecării depinde de mulţi factori: de la suprafaţa de piele arsă până la profunzimea arsurilor şi la felul în care ele se vindecă. Genul acesta de leziuni pot să se vindece şi să aibă un tratament de până la un an de zile. Uneori e nevoie de mai mult.
– Ajungeţi să vă cunoaşteţi bine pacienţii…
– Da. Este o relaţie de lungă durată. Se creează o stare emoţională şi o afecţiune între cei doi, ceva unic în chirurgie. Noi, plasticienii, nu avem în mod obişnuit operaţii care să decidă viaţa sau moartea unui pacient, iar marele ars de multe ori înseamnă chiar acest lucru: viaţa lui stă în mâinile tale. Un plastician ajunge să îi cunoască fiecare centimetru pătrat din corp. Îi ştie poveştile de familie, copiii, părinţii, chiar dacă nu a putut să vorbească vreodată cu pacientul respectiv. Îşi doreşte aşa de mult să îl salveze şi să îi fie bine încât uită de propria familie. Spre exemplu, după tragedia din clubul Colectiv, au venit la spital doctoriţe aflate în concediu de maternitate, care au stat şi patru zile în spital fără să treacă pe acasă.
– Rămân cicatrici după o tragedie ca cea din Colectiv?
– Mulţi dintre pacienţi rămân cu cicatrici urâte pe faţă, pe mâini, pe zonele funcţionale. Le dispar anumite extremităţi, n-au păr, nu pot să deschidă gura sau să-şi mişte gâtul sau degetele. Dar vor veni la pansamente, la operaţii pentru sechele, se vor recupera, cu timpul.
– Cum rămâne cu starea psihică în astfel de cazuri?
– Fără să intru în detalii macabre, unii se consideră mutilaţi şi au tendinţa să se izoleze. În cazul răniţilor din clubul Colectiv, noi deja am început să colaborăm cu psihologii din spital. Va fi un pas uriaş dacă vor trece şi peste cel de-al doilea şoc pe care îl vor avea în momentul în care se vor uita în oglindă. Pe lângă ajutorul specializat, vor avea nevoie de sprijinul familiei şi de cel al apropiaţilor. Problema este că în cazul răniţilor de la Colectiv sunt afectate zonele cele mai expuse – faţa, mâinile. Vor duce o luptă în plus atunci când se vor trezi.
Citeste continuarea pe adevarul.ro
Stefan Luchian, un alt chirurg plastician roman, stabilit in strainatate a postat un mesaj impresionant pe Facebook:
„Nu cunosc o cruditate mai mare decat sa mori in flacari. Mi-am petrecut toata dupa amiaza citind reactii despre tragedia din Bucuresti. Reactii laice, reactii documentate, reactii tampite. Si tot ce pot sa spun e ca lumea nu intelege exact ce inseamna sa ai o arsura extensiva.
In experienta mea de medic, am vazut arsi. Multi. Si pot spune ca este cea mai marcanta experienta pe care cineva o poate avea. Daca ai supravietuit, ceea ce urmeaza nu se poate descrie in cuvinte: luni intregi de durere, de pansamente, de operatii si apoi de sechele postcombustionale. Probabil ca de multe ori iti doresti sa fi murit initial ca sa nu mai suferi. Boala arsului are o evolutie dinamica, imprevizibla, care depinde de o sumedenie de factori si in ciuda calitatii tale medicale, uneori nu poti face nimic. Esti neputincios.
Mobilizarea generala a colegilor din Bucuresti cu care am lucrat o perioada a aratat ca noua, medicii ”spagarii”, ne pasa. A aratat ca in ciuda tuturor deficientelor din sistemul de sanatate suntem capabili sa ne mobilizam si sa oferim ingrijiri adecvate. Din acest motiv, eu ii respect si astept momentul reintegrarii in sistemul medical romanesc.”
Sursa foto adevarul.ro