Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Concluziile Forumului National STOP GRIPA

Forumul National STOP GRIPA 2016. Vaccinarea: act de preventie responsabil

Bucuresti, 7 octombrie 2016 – Asociatia Pro Imunizare in parteneriat cu Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor si Societatea Romana de Microbiologie au organizat cea de-a cincea editie a Forumului National STOP GRIPA, un eveniment dedicat preventiei prin vaccinare ca element fundamental al reformei sectorului de sanatate din Romania.

Profesionisti si oficiali din domeniul sanatatii din Romania si strainatate, alaturi de reprezentanti ai societatii civile au adus argumete fundamentate stiintific pe parcursul dezbaterii cu tema „Vaccinarea: act de preventie responsabil”.

“Preventie inseamna asumare, responsabilitate si, in egala masura, decizii informate. In contextul scaderii acoperirii vaccinale care face deja victime, ma refer la epidemia de rujeola, consideram ca Romania are nevoie de un cadru legal care sa reglementeze procedurile administrative legate de vaccinare, cat si de unul care sa instituie obligativitatea autoritatilor de a asigura acces constant la informatie specializata,” a declarat Dr. Anca Draganescu, Presedintele Asociatiei Pro Imunizare.

Forumul stop gripa

Forumul stop gripa


„Am ajuns intr-un moment in care vocea nespecialistilor si a adeptilor teoriilor conspirative este mai auzita si mai promovata decat cea a medicilor. Consideram ca este nevoie de un efort comun al autoritatilor, specialistilor si societatii civile pentru ca sanatatea publica sa nu fie pusa in pericol si pentru a se evita riscul izbucnirii unor noi epidemii,” a declarat Dr. Anca Draganescu, Presedinte Asociatia Pro Imunizare.

“Cred ca cea mai buna solutie este cea reglementata, pentru ca poate sa aduca liniste si incredere populatiei in ceea ce priveste programul national de vaccinare. De asemenea, cred ca trebuie sa discutam sincer si cu argumente despre vaccinare. Din nefericire, site-urile care promoveaza antivaccinismul nu accepta opinii contrare, documentate stiintific,” a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Presedintele Societatea Romana de Microbiologie, Membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii din Europa.

“ Exista un segment de parinti nehotarati, nelamuriti, un pic tematori, la care putem inca sa ajungem cu argumente stiintifice, insa exista o mare masa de parinti care s-au radicalizat si la care nu mai ajunge niciun argument. Pentru ei este nevoie de lege,“ a mentionat presedintele Asociatiei „Mame pentru Mame”, Ana Maita.

“Cand vine vorba de vaccinarea generala sunt foarte multe lucruri de facut in zona de incredere si confort. Totul se rezuma la incredere si informatie corecta, in contextul in care multe tari din Europa se confrunta cu o scadere a acoperirii vaccinale,” , a mentionat Dr. Pasi Penttinen, Coordonator al Programului de Supraveghere pentru Gripa si Virusuri Respiratorii, Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC)

Acoperirea vaccinala in Romania inregistreaza procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o acoperire vaccinala de peste 95%.

La aceasta editie a Forumului Stop Gripa cei prezenti au fost fost invitati sa faca un exercitiu de preventie si sa se vaccineze antigripal. Pana la finalul evenimentului mai multe persoane s-au vaccinat antigripal, printre care consilierul de stat din cadrul Departamentului de Sanatate Publica a Administratiei Prezidentiale, Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Paun, presedintele Asociatiei „Mame pentru Mame”, Ana Maita, prezentatorul stirilor TVR, Mihai Constantin, medici si reprezentanti ai presei.

“La nivel mondial, vaccinarea reprezinta metoda cea mai eficienta de combatere si eradicare a multor boli transmisibile. In ceea ce priveste situatia campaniilor de vaccinare in Romania, in opinia publica sunt adesea difuzate informatii eronate, care nu vin de la specialisti avizati si care nu au fundament stiintific, ceea ce influenteaza negativ acoperirea vaccinala si eforturile autoritatilor de sanatate publica de a asigura sanatatea populatiei. Principalul argument in schimbarea mentalitatii populatiei in privinta vaccinarii nu trebuie sa fie constrangerea, ci informarea,” a mentionat Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Paun, Consilier de stat, Departamentul Sanatate Publica, Administratia Prezidentiala

Avem sau nu nevoie de o lege a vaccinarii?

In 2015, la initiativa Ministerului Sanatatii, o echipa interdiciplinara a elaborat un proiect legislativ care sa reglementeze procesul de imunizare in Romania, acesta fiind inca asteptat pentru dezbatere publica.

Prin acest proiect de lege statul roman ar urma sa isi asume o serie de responsabilitati cu privire la actul de vaccinare si sa puna la dispozitia populatiei informatii corecte legate de procesul de vaccinare si vaccinuri. Din informatiile facute publice pana acum, proiectul de lege prevede si alocarea unui suport social, financiar si uman in cazul posibilelor reactii adverse aparute post vaccinare. De asemena, proiectul ar urma sa reglementeze si procedurile administrative de achizitie a vaccinurilor, in prezent acestea nepermitand crearea unui stoc de vaccin.

Doctor Sandra Alexiu

Doctor Sandra Alexiu


”Noi, cei care lucram in zona de sanatate publica, ar trebui sa venim cu o propunere legislativa pentru a reglementa aspecte care tin de zona organizatorica a programului national de vaccinare din Romania. Cred ca cea mai buna solutie este cea reglementata, pentru ca poate sa aduca liniste si incredere populatiei in ceea ce priveste programul national de vaccinare”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Presedinte al Societatii Romane de Microbiologie, Membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.

Medicii de familie, ca principali vaccinatori, sunt de parere ca acceptarea programelor de vaccinare la copii poate fi realizata doar printr-un efort de comunicare constant si transparent si prin asumarea responsabilitatii impreuna cu parintii.

“Pacientii simt nevoia unui dialog realist cu medicul de familie. Pe langa problemele administrative (aprovizionare cu vaccinuri), faptul ca informatiile sunt luate de pe un site sau afis sau de la televizor dintr-o emisiune, creste neincrederea in vaccinare in Romania. Cred ca este momentul sa deschidem calea dialogului. In cadrul SNMF exista un grup de medici care se ocupa de problema vaccinarii si care au intrat exact in acele medii in care se desfasoara “luptele”. As zice ca uneori ajunge sa fie un adevarat razboi, pentru ca rolul nostru e sa ii ajutam pe cei care n-au incredere sau sunt indecisi sa aleaga ce e mai bine pentru copilul lor, dar mai ales sa o faca singuri, din convingere,” a declarat Dr. Sandra Alexiu, Vicepresedinte, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF)

Ana Maita, in calitate de mama si presedinte al Asociatiei “Mame pentru Mame”, a tras inca odata un semnal de alarma in ce priveste sanatatea publica, invitand la informare corecta si asumare.

„Nu stiu ce ne mai trebuie ca la nivel de autoritati sa declaram stare de urgenta, pentru ca, repet, suntem in mijlocul unei catastrofe. Nu se cutremura pamantul, dar ne mor copiii si ne vor muri din ce in ce mai multi copii, fie ca parintii lor sunt pro-vaccinare sau contra-vaccinare. Atata timp cat permitem democratie in ceea ce priveste consensul stiintific si permitem oamenilor sa ia decizii de viata si de moarte pentru copiii lor si ai altora, negand evidentele stiintifice, nu facem decat sa ne indreptam inevitabil catre epidemii periculoase”, a declarant Ana Maita, Asociatia “Mame pentru Mame”.

Vaccinarea – act de preventie responsabil
Statisticile din ultimii ani au aratat o scadere considerabila a acoperirii vaccinale atat in randul adultilor, dar mai ales in randul copiilor. Scaderea numarului de copii vaccinati in Romania reprezinta un semnal de alarma atat pentru specialisti, cat si pentru autoritati. Opinia comuna formulata de specialisti indica necesitatea informarii corecte si obiective a parintilor, acestia trebuind sa constientizeze si sa isi asume riscurile la care isi expun copiii.
“In conditiile scaderii acoperirii vaccinale putem vorbi de emergenta unor boli grave, prevenibile prin vaccinare (poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola) cu evolutie potential severa sau cu pretul supravieturii in conditiile unor sechele grave ce implica efort si costuri imense in terapia de recuperare si integrare in societate. Studiile demonstreaza eficacitatea vaccinurilor, dovada stand boli grave care au fost eradicate prin vaccinare. Aceste dovezi sunt mult mai numeroase si riguroase, raspunzand tuturor intrebarilor celor care au inca un semn de intrebare in privinta vaccinarii,” a declarat Dr. Anca Draganescu, Presedintele Asociatiei Pro Imunizare.
Biserica Ortodoxa Romana, prin parteneriatele incheiate cu Ministerul Sanatatii, incurajeaza orice act medical menit sa aduca vindecare pacientilor.
„Prin vocea Bisericii Ortodoxe se doreste cresterea credibilitatii si transparentei promovarii si implementarii programelor de imunizare. In cazul in care se va propune spre dezbatere publica termenul de obligativitate in ceea ce priveste vaccinarea populatiei, Biseria, institutie flexibila ce se pronunta in zona morala din spatiu public, isi rezerva dreptul de a pune in discutie aceasta tema in vederea unei comunicari menite sa lamureasca argumentat ceea ce s-a propus,” a declarat Preot Horia Prioteasa, Biserica Ortodoxa Romana (Biserica Spitalului Fundeni, Bucuresti)
Specialistilor prezenti li s-au alaturat si reprezentanti ai societatii civile, Dr. Cornelia Scarlatescu Paraschiv, Manager Programe de Sanatate, Fundatia World Vision Romania si Teo Trandafir, realizator de televiziune si sustinator al imunizarii prin vaccinare.
Pentru mai multe referinte accesati www.proimunizare.ro.


Despre Asociatia Pro Imunizare

Asociatia fost infiintata in urma numeroaselor semnale de alarma aparute cu privire la cresterea incidentei bolilor contagioase in contextul scaderii acoperirii vaccinale in randul populatiei. Obiectivul principal il reprezinta dezvoltarea si implementarea unui plan de actiune in vederea promovarii unei culturi a preventiei, in special in randul populatiei dar si a personalului medical. Prin actiunile noastre ne dorim sa aducem Romania la nivelul tarilor dezvoltate in ceea ce priveste cultura preventiei, sa putem identifica in viitorul apropiat o imbunatatire a starii de sanatate publica, scaderea incidentei bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare, scaderea mortalitatii si cresterea calitatii vietii. Activitatile asociatiei vizeaza informarea si educarea tuturor categoriilor de public – populatie, personal medical, autoritati – cu privire la importanta imunizarii. Pentru mai multe referinte accesati, www.proimunizare.ro si www.stopgripa.ro.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top