Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Controversă: Pentru ce servesc celulele din CORDONUL OMBILICAL

Celulele-mamă sunt un tip special de celule cu capacitatea de autoreplicare și de diferențiere pentru formarea unor celule noi, sănătoase. Aceste celule pot fi obținute din măduva osoasă sau diferite țesuturi ori chiar din sângele din cordonul ombilical.

Sângele din cordonul ombilical are o cantitate ridicată de celule binefăcătoare, folosite în timp pentru diferite afecțiuni. Zi de zi, medicii caută noi soluții regenerative pentru persoanele care suferă de boli incurabile, folosindu-se de celulele stem.

CITEȘTE ȘI: ÎNGRAȘĂ SAU NU CIREȘELE? CARE ESTE ADEVĂRUL
În anul 2007, revista Pediatrics a prezentat cazul unui copil care s-a îmbolnăvit de leucemie și i-au fost transplamtate propriile celule stem recoltate la naștere din sângele cordonului ombilical. După 5 ani, copilul s-a însănătoșit, scăpând de lucemie, datorită acestor celule-minune.

Problema apare la transplantul pentru adulți: O singură unitate de celule stem recoltată din cordonul ombilical nu este garanția că un adult poate fi vindecat de o boală necruțătoare, aici intervenind probabilitatea de compatibilitate.

Noile întrebuințări ale celulelor stem din cordonul ombilical nasc numeroase controverse în lumea academică și împart oamenii de știință în două: potrivit ultimelor descoperiri, celulele din sângele cordonului ombilical ar putea fi folosite pentru tratarea leziunilor cerebrale sau pentru tratarea paraliziilor cerebrale.

Trebuie știut că celulele stem recoltate din sângele cordonului ombilical sunt păstrate de medici pentru a putea fi folosite în caz de nevoie și sunt 100% compatibile cu bebelușul respectiv. Aici nu se pune problema compatibilității, față de situațiile când se dorește transplantul de celule stem pentru alte persoane.

Celulele din sângele cordonului ombilical se păstrează la -195 de grade în nitrogen lichid, ceea ce le permite menținerea intactă pentru un timp nedeterminat. Potrivit probelor de laborator, acestea pot fi ținute la rece chiar și până la 20 de ani.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top