Connect with us

Revistateo.ro

Crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Iacob, pe 23 octombrie

Stil de viata

Crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Iacob, pe 23 octombrie

Pe 23 octombrie este sarbatoarea in Biserica Crestina. Ortodocsii il pomenesc pe Sfantul Iacob, fiul Sfantului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria.

Ce nu ai voie sa faci in ziua Sfantului Iacob

Pentru cinstirea memoriei acestui important sfant trecut in calendarul crestin-ortodox, crestinii trebuie sa evite untdelemnul si dulciurile in ziua de 23 octombrie. Este o zi de rugaciune, in care sunt permise mai multe tipuri de alimente, inclusiv carne, insa nu trebuie consumate cu foarte mare pofta, cu indestulare.

Ce nu ai voie sa faci Duminica

Zile in care nu se spala sau fac treburi casnice

De asemenea, crestinii care nu pot merge la biserica la slujba e bine sa spuna Psalmul 50 inainte de pranz pentru iertarea pacatelor.

Cateva date despre Sfantul Iacob

Sfantul Iacob a avut o viata destul de saraca si si-a ferit mereu trupul de tentatiile lumesti, firesti pentru mirenii vremii. Nu a gustat niciodata vin sau alte bauturi alcoolice. A baut numai apa intreaga viata si a mancat numai paine, care simbolizeaza trupul Domnului. Sfantul Iacob purta mereu o haina aspra de par, iar noptile le petrecea in rugaciuni, noteaza crestinortodox.ro despre viata Sfantului.

Sfantului Iacob i se mai spune si ruda Domnului, deoarece acesta se considera frate cu Mantuitorul nostru, pe care il cinstea si preamarea oriunde mergea. De Sfantul Iacob se leaga multe merite: a avut grija de turma lui Hristos in Ierusalim, i-a intors pe evrei si elini la invatatura crestina, a scris soborniceasca epistola catre cele 12 semintii ale lui Israel, epistola cu care Biserica se mandreste si in ziua de azi. Sfantul Iacob nu se preocupa doar de credinciosi, ci si de necredinciosi, pe care ii ajuta la necaz.

Iisus Hristos s-a aratat mai intai lui Iacob (Iacov), fratele lui bun, si abia apoi celorlalti Apostoli. De acest lucru pomeneste chiar apostolul Pavel: „Iar dupa aceea s-a aratat lui Iacob, apoi tuturor apostolilor”.

Intrucat Iacob predica vorbele preasfinte ale Domnului, multi farisei si pagani din acele vremuri au vrut sa-l omoare. L-au urcat pe aripa unei biserici, iar Iacob a ripostat: „Ce ma intrebati pentru Fiul Omului, Care de voie a patimit, S-a rastignit, S-a ingropat si a treia zi S-a sculat din mormant? Iata, El acum sade in ceruri, de-a dreapta Puterii celei preainalte si iarasi va veni pe norii cerului, ca sa judece viii si mortii”.

In urma acestor cuvinte rostite, popoarele care se indoiau de existenta Fiului Omului, desi doreau sa creada in El, au adus osanale lui Dumnezeu: „Marire lui Dumnezeu! Osana Fiului lui David!” Fariseii si carturarii, in schimb, au regretat ca i-au dat voie lui Iacob sa vorbeasca pentru Domnul. Evreii, plin de rautate, l-au aruncat de pe aripa bisericii, insa Sfantul Iacob s-a ales doar cu rani grave.

Vazand ca nu a murit, unul dintre cei care voiau moartea lui Iacob s-a apropiat de el si l-a lovit cu o bucata de lemn in cap, zdrobindu-i creierul. Credinciosii l-au plans mult, iar astazi este amintit ca un mare martir.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top