Connect with us

Revistateo.ro

Cum apare infidelitatea

Inedit

Cum apare infidelitatea

Infidelitatea, sau a îți înșela partenera sau partenerul, produce un adevărat cutremur în relația de cuplu. După acest eveniment, cei doi parteneri nu vor mai fi la fel, relația lor se va schimba cu totul, modul de raportare va fi de înainte și după eveniment.

Atât din propriile constatări în practica privată ca psihoterapeut, dar și conform statisticilor mondiale, infidelitatea apare la ambele sexe, cu o incidență mai mare în rândul bărbaților.

Faptul că unul dintre parteneri ajunge să înșele, va determina ca partenera (sau partenerul) să se simtă devastată, trădată, singură, rănită, geloasă și confuză.

Motivele ce duc la infidelitate sunt multiple, fiind legate atât de relația de cuplu, dar și de problemele personale ale fiecărui partener.

Printre cele mai des întâlnite motive sunt:

  • insatisfacția în relația de cuplu
  • folosirea noii relații pentru a o încheia pe cea de dinainte
  • stima de sine foarte scăzută
  • imaturitate emoțională
  • nevoia de confirmare
  • lipsa sau evitarea intimității, în special emoțională, în relația de cuplu
  • depresia
  • evitarea confruntării propriilor probleme sau a celor de cuplu
  • adicția de sex

Apariția celei de-a treia persoane, sau chiar celei de-a patra (în cazul în care ambii parteneri au o relație extraconjugală), reprezintă un semnal de alarmă pentru cei doi parteneri. Deseori, ca să nu spun aproape întotdeauna, există o tendință ca vina să fie plasată înspre amantă (amant), că “dacă nu s-ar fi băgat între noi nu m-ar fi înșelat!”. Total neadevărat!!! Cea de-a treia persoană va apărea în momentul în care în cuplu există probleme și cei doi parteneri nu sunt pregătiți să le facă față. Există și cazuri în care doar unul dintre parteneri neagă, celălalt încercând să rezolve în primă instanță problemele.

În concluzie, rolul celei de-a treia persoane este de a arăta că există o problemă reală și că este nevoie ca cei doi parteneri să își facă curaj și să își înfrunte propriile temeri, să înceapă să vorbească împreună despre ceea ce se întâmplă, să reînvețe să comunice. De asemenea, este nevoie de multă răbdare și implicare din partea amândurora. În momentul în care se constată că nu pot să facă față, că tendința este să revină la vechile comportamente de evitare, de învinovățire și comunicarea se întrerupe, este necesar să se apeleze la consilierea de cuplu pentru a fi ajutați să își depășească propriile bariere și să ajungă să se audă unul pe celălalt.

Acest articol a fost scris de Roxana Alina Olaru, specialistul TeoTrandafir.com în secțiunea psihologie.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top