Stiri
Cum arata o zi din viata unei maicute. LUCRUL NEVAZUT cu care se lupta in fiecare moment
Viata monahala nu este deloc usoara. O stareta cunoscuta din Romania a dezvaluit cum decurge o zi din viata ei si care sunt provocarile peste care trebuie sa treaca in fiecare moment.
Stareta Mihaela de la Manastirea Iezer (intemeiata in 1553-1554, deci una dintre cele mai vechi manastiri din tara noastra) a acordat recent un interviu pentru o publicatie, in care dezvaluie lucruri inedite despre viata monahala.
La manastirea cu maicute de la Iezer nu este usor sa traiesti, insa stareta Mihaela sustine ca acesta este modul de viata prin care slujitoarele Domnului cunosc implinirea. In primii trei ani petrecuti la manastire, stareta Mihaela a lucrat la grajduri dupa care maica stareta a luat-o la atelier.
Astazi, ea insasi stareta la manastire, are un program incarcat zi de zi, pe care il respecta cu religiozitate: „Dimineata incepem la 7:30 cu Acatistul, Ceasurile, Sfânta Liturghie pana la ora 10:30 apoi facem Parastasul Sfintei Liturghii, care se face in fiecare zi, servim masa la ora 11:00, iar de la ora 12:00 pana la ora 17:00 suntem la ascultare, fiecare unde are de facut ascultarea. Avem animale, gradina, atelier de pictura si sculptura, croitorie.
La ora 17:00, dupa ce se termina ascultarile, incepem cu ceasul 9, Vecernia, Acatistul Sfântului Antonie, care se face in fiecare seara, citim la racla sfanta, la ora 18:30 este masa de seara, iar la ora 20:00 începem Utrenia. Pe perioada din octombrie şi până în primavara facem Utrenia noaptea, adica de la ora 1:00 pana la ora 3:00”, noteaza site-ul criterii.ro.
CITESTE SI: Rugaciunea pentru cel ispitit de vrajmasi
De asemenea, stareta de la Iezer a marturisit faptul ca in fiecare zi se lupta cu un lucru nevazut, atat ea cat si alte maicute. „Nu poti sa descrii, sunt lucruri de taina pe care nu le poti spune”, isi incepe aceasta povestirea. „Vrajmasul nu da razboi cu cel care doarme si se odihneste. Cand ii spui la o sora sa faca ascultare si nu vrajmasul ii spune sa nu faca, atunci incepe razboiul”, continua aceasta.
In momentul in care a intrat in manastire, stareta Mihaela nu stia cat de grea este batalia cu Diavolul si s-a apucat sa copieze Psaltirea pentru ca pe vremea lui Ceausescu risca sa fie luata pe sus de securisti daca o prindea cu carti in manastire. „Eu mergeam seara, o luam, o copiam si dimineaya o duceam la loc ca sa nu ma certe maica stareta. Noaptea simteam ca ma apasa ceva pe gat, ca ma strange ceva de gat.
CITESTE SI: 7 izvoare făcătoare de minuni din România
CITESTE SI: Uite ce se intampla cu această icoană a Maicii Domnului din Vâlcea
Clar, era puterea diavolului. Nu stiam pentru ca eram mica. Eram intrata in manastire doar de cateva luni. M-am dus la preotul de la Frasinei sa ma spovedesc si i-am spus ce fac. Atunci el m-a intrebat daca am luat binecuvantare de la maica stareta. I-am spus ca nu, pentru ca nu am stiut ca trebuie”, povesteste stareta.
Sursa foto: commons.wikimedia.org, ziaruldevalcea.ro
Florin Afilipoaei
2016-09-08T19:09:53+03:00 at 2016-09-08T19:09:53+03:00
A pățit așa pentru că a făcut ce a făcut fără binecuvântarea maicii care răspundea de ea, dar nu pentru că așa merge treaba neapărat acolo. Titlul articolului duce în eroare.
Și iarăși, vorbiți aici de maici ortodoxe. Ce caută poza aceea catolică aici? Sunt și lucruri în comun dar și diferențe importante. Ridicați mai sus ștacheta articolelor, mă refer la execuție, că tema e bună și vă felicit pentru asta!