Sanatate
Cum este depresia vizibilă în ADN
Depresia joacă un rol foarte important în societatea autohtonă. Un nou studiu arată că oamenii diagnosticați cu depresie au mai mult ADN mitocondrial și telomeri mai scurți decât oamenii sănătoși.
CITEŞTE ŞI: CAUZE SURPRINZĂTOARE ALE DEPRESIEI
Depresia este o stare mentală de tristeţe care persistă pe perioade îndelungate. Atunci când durează mai mult de două săptămâni, începe să împiedice desfășurarea normală a activităților zilnice deja semnifică depresia clinică.Se presupune că doar o mică parte din cei care suferă de depresie ajung să conștientizeze această afecțiune și să se supună tratamentului corespunzător. Motivele sunt frica de singurătatea socială, orgoliul personal și ignoranţa.Spre deosebire de credința populară, chiar și cazurile de depresie severă pot fi tratate medical și vindecate.
Cercetătorii au studiat probe ADN luate de la mai mult de 11,000 de oameni pentru a examina dacă supunerea la stres în trecut este responsabilă pentru schimbările moleculare sesizate la oamenii depresivi. Depresia a fost asociată cu schimbările în structura ADN, se pare că supunerea la condiții de stres normale nu are consecințe la fel de grave. Experimentele făcute pe șoareci arată că stresul cauzează schimbări în structura ADN. La o lună după ce oamenii de știință au încetat să supună cobaii la condiții de stres, mitocondriile și telomerii acestora au revenit la normal. Prin urmare, vestea bună e că schimbările moleculare sunt reversibile.
Persoanele care au suferit abuzuri sexuale în copilărie, dar nu erau depresive, nu au înregistrat schimbări majore în AND comparativ cu altele care nu au fost abuzate, dar sufereau de depresive. Mitocondriile sunt organite celulare complexe, care produc energie pentru celule. Se pare că acestea devin ineficiente în condiții de stres. Telomerul reprezintă o regiune de ADN repetitiv situat la capătul fiecărui cromozom liniar a majorității organismelor eucariote și a unor procariote. Rolul principal al telomerilor este de a impiedica unirea a doi cromozomi prin unirea neomoloagă a capetelor. Astfel, depresia joacă un rol important în schimbarea ADN-ului nostru.